Fost candidat la presedintia Romaniei si autorul refondarii PNL, Radu Campeanu s-a stins la 94 de ani.

Anuntul a aparut pe pagina de Facebook a PNL: "Anuntam cu mahnire ca seniorul liberal, Radu Campeanu, a incetat astazi din viata. Ramane in inimile noastre ca primul presedinte al partidului dupa 1989, cel care a reinfiintat PNL dupa cumplita perioada comunista si anii petrecuti in inchisoare ca detinut politic. Suntem cu totii alaturi de familia indoliata", se arata pe pagina de Facebook a PNL.

Radu Campeanu a fost primul presedinte al PNL, dupa caderea comunismului. El a detinut aceasta functie din anul 1990 pana in 1993.

Radu Campeanu a fost inchis 9 ani

Radu Campeanu a absolvit Facultatea de Drept (specializat in drept constitutional) si Știinte Economice din Bucuresti in anul 1945.In perioada 1947-1956, Radu Campeanu a fost detinut politic, scrie europafm.ro.

Dupa eliberarea din detentie, Radu Campeanu a lucrat in constructii la Intreprinderea Drumuri si Poduri — Bucuresti. Prin demersurile familiei sale din Franta si Elvetia, a obtinut la Paris azil politic, la 30 iulie 1973, unde a stat impreuna cu sotia lui, Monica si cu fiul lor, Barbu. Intors in tara pe 5 ianuarie 1990, Radu Campeanu a reinfiintat Partidul National Liberal (PNL) si a fost ales secretar general al acestei formatiuni politice.

In perioada 31 martie 1990 — 28 februarie 1993 a fost presedinte al PNL, iar intre 9 februarie — 11 mai 1990, vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN). Tot in 1990, el candideaza la presedintie din obtine putin peste 10% din voturi, astfel ca functie de sef in stat este obtinuta de Ion Iliescu.

Radu Campeanu si-a trait ultimii ani in singuratate

In anul 2005, Radu Campeanu si-a pierdut sotia, iar cinci ani mai tarziu a suferit un infarct. Primul presedinte al PNL avea probleme cu inima si a fost diagnosticat si cu Alzheimer, astfel ca si-a petrecut ultimii ani singur si prin spitale. In anul 2008, el s-a retras din politica. Radu Campeanu are un singur copil, Barbu, care este profesor universitar in Franta.

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.