Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins toate cererile si exceptiile ridicate de Gabriel Oprea si au dispus inceperea judecarii pe fond in dosarul in care fostul vicepremier este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI.

"Respinge cererile si exceptiile formulate de inculpatii Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zarnica Nelu, Iacob Marian Danut si Oprea Gabriel, precum si de partile responsabile civilmente Ministerul Afacerilor Interne si Departamentul de Informatii si Protectie Interna. Constata competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala in cauza privind pe inculpatii Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zarnica Nelu, Iacob Marian Danut si Oprea Gabriel, trimisi in judecata prin rechizitoriul nr.20/P/2016 din 10.05.2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Directia Nationala Anticoruptie. Dispune inceperea judecatii cauzei", se arata in decizia instantei.

Decizia instantei nu este insa definitiva.

Pe de alta parte, judecatorul de camera preliminara a evitat sa ia o decizie in legatura cu cererea DNA privind declasificarea unor documente pe care fostul ministru de Interne Petre Toba a refuzat sa le puna la dispozitia procurorilor in timpul anchetei. In consecinta, declasificarea acestor documente va trebui decisa la judecarea dosarului pe fond.

La un termen anterior, Instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu declasificarea acestor documente.

In luna mai, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

Gabriel Oprea, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Citeste si:
ÎCCJ a respins definitiv cererea de plasare sub control judiciar a...
ÎCCJ a respins definitiv...

In dosar au mai fost deferiti justitiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu si pentru doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, si Marian-Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, in forma continuata.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae si Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor, relateaza Agerpres.

Citeste si:
Fond Crypto pentru frații și surorile din Ucraina
Fond Crypto pentru frații și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.