Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea, in dosarul in care este acuzat de ucidere in culpa.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 octombrie a.c., Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a domnului Oprea Gabriel, fost Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne in perioada martie 2014 – noiembrie 2015, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, respectiv pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, in modalitatea prevazuta de art. 192 alin. (1) si (2) din Codul Penal, urmand a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008”, informeaza Administratia prezidentiala.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestei cereri, scrie news.ro.

Potrivit legislatiei, efectuarea urmaririi penale fata de persoane care detin sau au detinut calitatea de ministru, pentru fapte savarsite in exercitarea mandatului, si care, la data sesizarii, nu au si calitatea de deputat sau de senator este conditionata de obtinerea unui aviz din partea presedintelui.

Directia Nationala Anticoruptie ceruse, in 1 septembrie, Senatului aviz pentru urmarirea penale a lui Gabriel Oprea, insa solicitarea a fost respinsa de senatori in 19 septembrie. Ulterior, Oprea a demisionat din Senat, dupa proteste in strada.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.