Senatorii juristi au votat marti, in unanimitate, modificarea Ordonantei impuse de Guvernul Ciolos care limita la 20 numarul de zile reduse din pedepsele detinutilor, indiferent de cate carti scriau in inchisoare. Astfel, se doreste ca 20 de zile sa fie dispensa pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie in parte.

"In cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau a inventiilor realizate, pentru intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite", arata in ordonanta de urgenta adoptata de guvernul Ciolos.

Potrivit amendamentului formulat de Comisia pentru drepturile omului si insusit de Comisia juridica, daca va trece de cele doua camere si va fi promulgat de presedinte, detinutilor ar sa li se scada din pedeapsa 20 de zile pentru fiecare lucrare sau brevet in parte.

In timpul dezbaterilor, Ioan Chelaru (foto), vicepresedinte al Senatului si membru al Comisiei juridice, a precizat ca redactarea unei astfel de lucrari implica ani de studiu si de cercetare.

"Eu nu spun ca pentru o lucrare cu adevarat stiintifica se transpira cu sange, ceea ce se si face, dar nici nu pot sa cad in extrema ordonantei si sa spun - 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat dupa gratii si a scris cinci lucrari. Nu se poate. Este o nedreptate pe care o face ordonanta. De aceea facem un compromis. Dupa parerea mea e putin, dar e parerea mea. Cel putin 20 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica este oricum mai mult decat zice ordonanta", a afirmat Chelaru.

Comisia juridica a adoptat raportul favorabil cu amendamentul amintit, cu unanimitate de voturi, scrie Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.