DNA anunta ca a inceput urmarirea penala a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenta, in acest dosar fiind urmariti penal si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruna Berdila. Potrivit procurorilor, in perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit in trei randuri, prin interpus, suma totala de 200.000 de euro, precum si 500.000 de euro de la fostul edil.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii anticoruptie de la Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Vasile Blaga, pentru trafic de influenta, Gheorghe Stefan, pentru trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, pentru cumparare de influenta.

DNA spune ca in 2009 in partidul aflat la guvernare a existat "o intelegere vadita" intre persoane cu functii de conducere, si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele partidului Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

"Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa cotizeze pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte", arata DNA.

Procurorii mai spun ca Gheorghe Stefan, la acea data primar al municipiului Piatra Neamt, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana.

Citeste si:
Fostul primar al sectorului unu al Capitalei, cercetat de DNA
Fostul primar al sectorului...

"Respectiva persoana fusese agreata de suspectii Stefan Gheorghe si Blaga Vasile si a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate", precizeaza DNA.

Conform sursei citate, in perioada 2011 – 2012 Gheorghe Stefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei, se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma lui Horatiu Berdila, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"Astfel, in perioada 2011 – 2012 suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT. In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare", mai noteaza procurorii DNA.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a fost audiat timp de peste doua ore, miercuri, la DNA Ploiesti, el declarand, la iesire, ca a fost plasat sub control judiciar, scrie news.ro.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

”Eu o sa-mi dovedesc nevinovatia, alte comentarii nu am de facut”, a spus Blaga.

Intrebat daca va demisiona din functiile pe care le detine, el a raspuns: ”Va rog sa retineti ca eu sunt garantul respectarii statutului si al tuturor deciziilor partidului. Voi actiona in consecinta, nu va faceti probleme”.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.