Camera Deputatilor va acorda marti un vot pentru reluarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, care a parasit Parlamentul in februarie 2015, in urma unui raport de incompatibilitate al ANI, dupa ce fostul deputat a contestat decizia inspectorilor de integritate si a reusit sa puna dosarul sau pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Petre Roman a fost gasit incompatibil de catre ANI in 2014. Agentia Nationala de Integritate anunta ca Petre Roman este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat in mandatul de deputat a avut si calitatea de persoana fizica autorizata la "Roman V.Petre Persoana Fizica Autorizata".

In aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, insa a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care instanta competenta sa judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucuresti. Astfel, in ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea. ANI a inceput in acel moment o lunga corespondenta cu Parlamentul, in care a cerut vacantarea postului de deputat detinut de Petre Roman, pe motiv ca decizia de incompatibilitate a ramas definitiva, nefiind atacata in termenul legal.

Intre timp, Petre Roman a continuat seria de sesizari si contestatii, insa, dupa lungi tergiversari - care au culminat cu sanctionarea contraventionala a deputatilor din Comisia juridica, in suma de 2.000 de lei pentru fiecare membru, avand in vedere neaplicarea unei decizii a instantei - Camera Deputatilor a votat, in februarie, incetarea de drept a mandatului lui Petre Roman. Ulterior, fostul deputat PNL a castigat o prima batalie in fata Curtii de Apel, care i-a acceptat o sesizare si a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat ca a fost in incompatibilitate.

Decizia nu era insa definitiva, iar urmatorul termen al procesului va avea loc in luna octombrie.

Dupa decizia Curtii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputatilor, afirmand ca vacantarea mandatului sau nu a fost legala. In iunie 2016, Comisia juridica a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit caruia incetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a facut in conditii legale, urmand ca Biroul sa decida procedura de urmat, scrie HotNews.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.