Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este "una dintre sursele majore ale mirosului" care afecteaza locuitorii din cartierele bucurestene Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei, dar si de populatia din orasele Chiajna si Chitila, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, dupa controalele facute la toti posibilii poluatori din zona.

Astfel, inspectorii Garzii de Mediu spun ca au descoperit mai multe nereguli la rampa ecologica, iar proprietarii au fost somati sa le remedieze in 60 de zile. Daca nu, Garda de Mediu poate face solicitarea de supendare a autorizatiei de mediu care practic presupune incetarea activitatii gropii de gunoi, transmite HotNews.

Reamintim ca in urma cu cateva saptamani primarul Capitalei, Gabriela Firea, si primarul sectorului 1, Dan Tudorache, au cerut Ministerului Mediului si Garzii de Mediu sa rezolve problema, iar cetatenii se plang de cativa ani de mirosul insuportabil.

"Voi face in cele ce urmeaza scurte declaratii de presa pe marginea mirosului pe care il reclama peste 40% din populatia Capitalei. Acest disconfort este resimtit in mod direct, in special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitala: Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei dar si de populatia din orasele Chiajna si Chitila. Am controlat toti posibilii generatori ai acestui miros in cartierele mentionate si am masurat pe parcursul a trei luni imisiile din aer pentru a sti cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru ca mirosul nu este unul constant a carui sursa poate fi identificata usor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele in teren ne-au dus spre concluzia ca una dintre potentialele surse majore ale mirosului este depozitul de deseuri IRIDEX. De aceea o echipa a Garzii Nationale de Mediu a efectuat o inspectie in detaliu a intregii platforme incepand cu data de 25 iulie 2016 pana in 4 august anul curent. In echipa de control au fost cooptati inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principala care se desprinde din raportul de control este ca intreaga instalatie IRIDEX este exploatata in mod defectuos: operatorul de depozit nu gestioneaza corect emisiile de gaz de depozit. Asadar, mirosul pe care populatia il resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platforma", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.