Politica2 August 201609:15

Lectura de 2 minute

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si-a exprimat public pozitia fata de demersurile total antagonice judecate la CCR, care vor fi decise in septembrie: definirea familiei prin casatoria dintre un barbat si o familie - pe de o parte si recunoasterea casatoriilor gay - pe de alta parte. Opinia sa este sustinuta de presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos.

„Ministerul Justitiei va analiza propunerea si va transmite in mod formal opinia care va fi avuta in vedere atunci cand Guvernul isi va fundamenta punctul de vedere cu ocazia dezbaterilor in Parlament. Pe de alta parte, eu ca ministru am discutat despre acest lucru cu ocazia audierilor si am spus atunci ca, in opinia mea, Romania nu trebuie sa se individualizeze, sa se singularizeze pe scena europeana in aceasta materie... Si as aminti faptul ca exista numeroase state in care a fost recunoscut parteneriatul civil chiar si intre persoane de acelasi sex, in Romania nu este cazul nici macar pentru persoane de sex opus. Pozitia mea este aceea pe care am exprimat-o si in cursul audierii mele, inainte sa imi preiau mandatul, ca este un subiect de societate care este sensibil, dar este un subiect de societate pe care nu trebuie sa il ocolim. Trebuie sa tinem seama ca exista cetateni romani care traiesc in cupluri heterosexuale fara a fi casatoriti sau in cupluri de persoane de acelasi sex fara a fi casatoriti, si ca aceste persoane au nevoie de o protectie. De o protectie de la lege“, a afirmat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a precizat ca oricum, casatoria intre persoane de acelasi sex este deja interzisa in Romania de Codul Civil. „Nu vreau aici sa invoc experienta altor state membre, pentru ca modul cum este definita casatoria tine de o competenta nationala a fiecarui stat membru. Legislatia noastra civila defineste casatoria ca pe uniunea formala dintre un barbat si o femeie. Ceea ce face, urmareste initiativa aceasta a Coalitiei pentru Familie este sa facem un pas in plus si sa definim si familia. Or, eu cred ca aici - asta este o opinie personala, care tine cont de o agenda europeana si de ceea ce au facut si alte state membre - trebuie sa tinem seama ca avem numeroase situatii care implica cetateni romani si ca, in fond, legea nu face altceva decat sa puna intr-o norma ceva care este raspandit la scara societatii. Si cred - ca sustinator al drepturilor egale ale tuturor - ca trebuie sa avem aceasta discutie si ca trebuie sa facem in asa fel incat sa nu punem in afara protectiei date de lege cuplurile care ale sa traiasca altfel decat cuplurile - sa zicem asa - majoritare“, considera Raluca Pruna.

Citeste si:
Iohannis, despre decizia CCR: Nu voi comenta decizia. PSD a creat o...
Iohannis, despre decizia CCR:...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.