Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut de procurorii anticoruptie, joi noapte, pentru trafic de influenta, in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat la DNA, in cursul zilei, pentru cumparare de influenta, au declarat surse judiciare pentru News.ro. Bogdan Olteanu este suspectat ca ar fi primit de la Vintu un milion de euro si alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunarii.

Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu este suspectat ca ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, un milion de euro si alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunarii.

Sursele judiciare citate spun ca lui Olteanu i-ar fi fost dusa suma de doua milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, dupa ce cei doi se intalnisera la proprietatea omului de afaceri, in Delta Dunarii. Din aceasta suma, un milion de euro i-ar fi revenit lui Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

De asemenea, surse judiciare spun ca Olteanu ar fi recunoscut in fata procurorilor ca s-ar fi intalnit cu Vintu, dar nu si ca ar fi primit bani de la acesta.

Viceguvernatorul BNR a primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore, fiind auzat de trafic de influenta, au mai declarat pentru News.ro sursele judiciare citate.

Sorin Ovidiu Vintu - condamnat la sase ani si doua luni de inchisoare in dosarul delapidarii Petromservice - a fost adus, joi, de la Penitenciarul Rahova la DNA, pentru a fi audiat intr-un dosar de cumparare de influenta. Surse judiciare declarau pentru News.ro ca Sorin Ovidiu Vintu este suspectat ca i-ar fi promis unui politician un million de euro pentru ca acesta sa intervina in sprijinul omului de afaceri.

Digi24 relata ca in acest dosar apar numele actualului presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cel al lui Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor si actual viceguvernator al BNR.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, joi, ca in activitatea sa nu exista fapte de coruptie dar se asteapta ca, odata cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate sa faca denunturi impotriva sa, insa acest lucru nu va impiedica ALDE sa fie partid parlamentar si dupa alegeri.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

”Presupunand ca intr-adevar numele meu e mentionat intr-un fel sau altul in denuntul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, astept ca, odata cu apropierea alegerilor, mai multi arestati, condamnati, anchetati, suspecti, inculpati etc sa faca denunturi impotriva mea, pentru a obtine promisiunea procurorilor DNA ca vor avea parte de un tratament mai indulgent in fata legii si vor ramane cu banii furati, eventual”, a transmis presedintele Senatului.

De asemenea, jurnalistul Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, ca nu stie ca numirea sa in 2008 ca guvernator al Deltei Dunarii sa fi avut loc in urma unui act de coruptie in care protagonistii sa fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

”Nu am stiut si nici participat la acea pretinsa tranzactie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil ca am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (si) pe seful Camerei Deputatilor la mana”, a scris, pe contul de Facebook, Liviu Mihaiu.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Liviu Mihaiu si-a continuat mesajul intr-o nota ironica: ”Daca e sa intram in alt registru, sunt «onorat» ca «transferul» meu a avut o asemenea cota, dar sunt ingrozit ca unul dintre cei mai buni/onesti guvernatori ai Deltei Dunarii (...) a ajuns in fruntea D.D. printr-un asemenea act de coruptie la un asemenea nivel”.

Mihaiu a precizat ca niciunul dintre cei ”implicati in dosar” nu i-a cerut vreodata ceva si ca justitia trebuie sa isi faca ”(toata) datoria!”

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.

Sorin Ovidiu Vintu executa, din 22 iulie, o pedeapsa de sase ani si doua luni primita la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul Petromservice.

Citeste si:
Ovidiu Vîntu, despre scandalul de la Sectorul 1: Este clar o...
Sorin Ovidiu Vîntu, despre...

Vintu mai are trei condamnari, doua definitive, in dosarul privind santajarea lui Sebastian Ghita si, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, si una in fond, contestata de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului National de Investitii.

Un an de inchisoare a primit Sorin Ovidiu Vintu pentru santajarea lui Sebastian Ghita, iar pentru ca l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din tara dupa prabusirea FNI si apoi a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare.

Vintu a stat in penitenciar din 21 iunie 2012 pana in 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de inchisoare, si din 25 ianuarie pana in 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat conditionat din penitenciar in 19 noiembrie 2014, in 22 iulie 2016 fiind reincarcerat.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare cu executare
Bogdan Olteanu, condamnat la...

In dosarul devalizarii FNI, dupa ce Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, in 9 februarie 2015, la sase ani si patru luni de inchisoare, Vintu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judeca din aprilie 2015, urmatorul termen fiind stabilit in 14 septembrie, cand omul de afaceri ar trebui sa fie audiat.

Numele lui Sorin Ovidiu Vintu apare si in dosarul fostul presedinte al Federatiei Romane de Box (FRB) Rudel Obreja, condamnat definitiv, in martie, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca i-a cerut un milion de euro omului de afaceri pentru a interveni la un judecator de la instanta suprema in vederea pronuntarii unei pedepse cu suspendare pentru Vintu, in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.