Premierul Dacian Ciolos isi serbeaza astazi ziua de nastere, acesta fiind prima aniversare a sa in calitate de sef al Guvernului. Singurul eveniment de pe agenda publica a prim-ministrului este sedinta de guvern.

Dacian Ciolos s-a nascut pe 27 iulie 1969, la Zalau si a copilarit in satul bunicilor sai, la Pericei in Salaj. Intr-un interviu acordat revistei Sinteza, in 2014, Dacian Ciolos declara ca ii placea mult sa traiasca acolo si sa lucreze cu bunicii sai la camp.

„Pentru mine scoala intrerupea vacantele, nu vacantele scoala. Si n-a existat vacanta pe care sa nu mi-o petrec la bunici, la camp. Acolo ma simteam eu impacat”, declara actualul premier.

Dacian Ciolos mai spunea ca s-a indreptat spre facultate „cu decizia ferma” de a urma horticultura, sectie, la acea vreme, in cadrul Facultatii de Agricultura.

„Cum examenul era foarte greu, iar eu am facut prostia sa scriu o singura optiune, nu am intrat la horticultura, desi am avut media peste 9. M-am dus in armata, dar, inainte de incorporare, in vara aceea, am lucrat cateva luni la un IAS de langa Zalau. Mi-a prins foarte bine acea prima experienta profesionala. atunci am invatat multe si am inceput sa ma calesc profesional, acolo la baza, la umbra remorcii de tractor. Apoi am intrat la facultate, iar din '90, in perioada studentiei, am petrecut mai multe vacante in stagii in ferme din Europa, mai ales in Franta”, a aratat Dacian Ciolos.

Potrivit CV-ului sau, Ciolos a terminat in anul 1994 Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, Facultatea de Horticultura, iar in perioada 1995-1996 a obtinut o diploma de Agronomie Aprofundata, specializarea "Sisteme de productie si dezvoltare rurala" la Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSAR, Rennes, Franta si intre anii 1996-1997 a facut un master stiintific (DEA) in „Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) si Université Montpellier.

Dacian Ciolos a detinut portofoliul de la Ministerul Agriculturii in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, in timpul mandatul de premier al lui Calin Popescu-Tariceanu, iar din iunie pana in octombrie 2009 a fost presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Politici Agricole. In perioada 2010-2014 a fost comisar european pentru Agricultura, ulterior devenind consilier special al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citeste si:
Levi’s aniversează 150 de ani de la crearea modelului 501
Levi’s aniversează 150 de ani...

Dacian Ciolos a fost investit in functia de prim-ministru la data de 17 noiembrie 2015, ca urmare a depunerii mandatului Executivului condus de fostul premier Victor Ponta. Ciolos este casatorit din 2000 cu Valerie Villemin, pe care a cunoscut-o in Franta, transmite Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.