Festivalul care a atras aproape doua sute de mii de turisti la Cluj si a adus bani in zona: 23 de milioane de euro. Aceasta suma este insa miza unor suspiciuni de finantare ilegala. Un raport al Curtii de Conturi Cluj spune ca UNTOLD a fost finantat ilegal de autoritatile locale din Cluj-Napoca.

Concluzia vine dupa un audit financiar asupra bugetului Consiliului Judetean. 70.000 de lei ar fi fost acordati ilegal de catre consilierii judeteni federatiei care a organizat evenimentul. De ce? Pentru ca festivalul ar fi generat profit. La fel s-a intamplat si in cazul Primariei Cluj-Napoca a acordat, insa, mult mai multi bani... aproape trei milioane si jumatate de lei, aceluiasi organizator. Raportul Curtii de Conturi a fost contestat, in ambele cazuri.

Cu 70.000 de lei ar fi fost prejudiciat bugetul judetului Cluj in 2015 in urma acordarii unor finantari nerambursabile catre Federatia SHARE, organizatorul festivalului UNTOLD. Aceasta este concluzia raportului Camerei de Conturi dupa verificarea situatiei financiare a Consiliului Judetean Cluj.

Catalin Vlasceanu, reporter Digi24: „Untold a adus la Cluj peste 240.000 de spectatori, a generat venituri de 23 de milioane de euro si a castigat premiul pentru cel mai bun festival la European Festival Awards.”

In aceste conditii, Consiliul Judetean a decis sa conteste raportul Curtii de Conturi. Autoritatile judetene sustin ca acest raport se bazeaza pe modul in care este interpretata legea si nu pe un act legislativ concret.

Vakar Istvan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj: „Neavand legislatie care sa spun Nu! Stop Joc ! Nu se poate finanta cultura care este finantata si din biletele participantilor ! Ceea ce legea nu interzice inseamna ca permite deci cam asta era optica Consiliului Judetean. Drept pentru care s-a luat decizia de a fi contestata decizia Curtii de Conturi.”

Situatia s-a repetat si la Primaria Cluj-Napoca care a finantat anul trecut organizatorul festivalului Untold cu aproape trei milioane si jumatate de lei, relateaza Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.