Politica 6 Iulie 2016 13:30
Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis, declarand neconstitutionala Legea prin care alesii locali care sunt condamnati la inchisoare cu suspendare nu isi pierd mandatul.

Curtea Constitutionala a apreciat ca, prin legea adoptata de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar solutia aleasa ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apara integritatea functiei de ales local.

Decizia a fost luata in unanimitate de judecatorii CCR.

Sesizarea discutata miercuri cu privire la Statutul alesilor locali a fost depusa pe 22 iunie de catre presedintele Klaus Iohannis. Presedintele a cerut Parlamentului si reexaminarea acestei legi, insa Legislativul i-a respins solicitarea si a adoptat proiectul in forma initiala trimisa la promulgare.

Legea modifica dispozitiile referitoare la incetarea de drept a calitatii de consilier local si de consilier judetean, respectiv a calitatii de primar si de presedinte al consiliului judetean, astfel incat aceste calitati inceteaza in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare, cu exceptia cazurilor de condamnare pentru dare sau luare de mita.

”Pierderea mandatului de catre alesul local ce este condamnat prin «hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare» presupune ca instanta judecatoreasca a stabilit in mod definitiv vinovatia condamnatului si a aplicat o pedeapsa privativa de libertate. Odata aplicata pedeapsa, ea urmeaza a fi executata in conditiile prevazute de Codul penal si individualizate in fiecare caz in parte de instanta de judecata. Prin urmare toate pedepsele privative de libertate aplicate de instante sunt «cu executare», chiar daca executarea poate fi realizata, in concret, in penitenciar sau prin una din modalitatile prevazute in Capitolul V privind individualizarea executarii pedepsei din Codul penal", explica seful statului, aratand astfel ca o lege care aplica diferentiat sentintele judecatoresti ar fi neconstitutionala, potrivit NEWS.ro.

In opinia presedintelui, ”noua optiune a legiuitorului este conjuncturala, nu ia in considerare un interes social real si vine in contradictie cu valorile sociale ocrotite prin lege”.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

”In opinia noastra, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept”, arata Klaus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.