Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au fost mandatati, la ultimul Birou Politic National al partidului, sa inceapa o serie de negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru stabilirea de majoritati in teritoriu dupa alegerile locale, miza discutiilor fiind insa mai mare, anume construirea unei noi majoritati parlamentare in toamna, cu UNPR, PSRO si PND.

Discutiile liderilor PNL au inceput deja cu liderul UNPR, Valeriu Steriu. Majoritatile la nivel local reprezinta o tinta de moment, in contextul alegerilor locale, miza liberalilor fiind, potrivit unor surse din partid, rasturnarea majoritatii in Parlament incepand din toamna, in ultima sesiune parlamentara din acest mandat.

Liberalii spera sa realizeze aceasta majoritate cu UNPR, PND-ul condus de deputatul Daniel Fenechiu si PSRO-ul lui Mircea Geoana, in conditiile in care PSD este partidul cu cei mai multi parlamentari care au castigat mandate de primar pe 5 iunie, astfel ca se vor vacanta mai multe posturi de deputat si senator din partea acestui grup parlamentar.

Realizarea unei noi majoritati depinde, insa, de negocierile dintre aceste partide, dar si de pretentiile pe care partidele mai mici le pot avea pentru locuri eligibile pe listele PNL, la alegerile parlamentare din toamna.

Daca discutiile vor avea succes, este posibil ca PNL sa semneze protocoale de alianta cu aceste formatiuni in vederea stabilirii conditiilor privind colaborarea la sfarsitul acestui an.

Dupa alegerile locale din 5 iunie, teoretic, Parlamentul ar trebui sa piarda 77 de alesi, care au castigat mandate de primar, consilier judetean si consilier local la acest scrutin. Cu toate acestea, nu toti parlamentarii vor alege mandatele de consilieri, ci unii vor prefera sa isi termine mandatul de parlamentar, din care a mai ramas jumatate de an, scrie News.ro.

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Florin Paslaru, preciza saptamana aceasta ca 42 de social-democrati au obtinut mandate fie de consilier local, fie de consilier judetean, iar 10 deputati au castigat mandate de primar.

La Senat, Gabriela Firea va prelua mandatul de primar general al Capitalei, dupa castigarea alegerilor locale. De asemenea, senatorul Gabriel Mutu va merge ca primar la Sectorul 6.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.