Politica 3 Iunie 2016 18:15
Comisarul european pentru politici regionale vorbeste cu 3 zile inainte de votul pentru alegerea noilor autoritati locale de provocarea cu care se vor intalni noii responsabili imediat dupa alegeri.

”In actualul exercitiu bugetar, mai mult de 100 de miliarde de euro sunt alocate dezvoltarii urbane prin Fondurile structurale si de investitii europene. Pentru prima data, 15 miliarde de euro vor fi gestionate direct de catre orase. Stat membru al UE de aproape 10 ani, Romania primeste a 3-a alocare ca marime, dupa Polonia si Italia, pentru dezvoltare urbana durabila. Guvernul Romaniei a hotarat ca 20% din totalul fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare sa fie administrate direct de catre alesii locali. Astfel, 39 de resedinte de judet vor avea, pentru prima data, un rol major in implementarea politicii de coeziune. Autoritatile locale din aceste orase trebuie sa constientizeze faptul ca increderea care li se acorda astfel le face cinste, dar ii si obliga. Depinde insa, in mare masura, de conducatorii acestor localitati sa dezvolte proiecte mature, care sa raspunda nevoilor reale ale comunitatilor lor. Banii nu sunt insa totul. O mai buna capacitate administrativa, determinarea si modul de organizare sunt, in egala masura, importante pentru succesul implementarii acestor proiecte.

Imi doresc ca pana la finalul mandatului meu sa vad ca orasele din Romania au profitat din plin de oportunitatea ce li se ofera prin fondurile europene pe care le au la dispozitie in actuala perioada de programare. Este o responsabilitate imensa pentru viitorii primari sa faca dovada ca au meritat increderea cu care au fost investiti. Dupa cum, la fel de mare este si responsabilitatea locuitorilor de a-si desemna, in cunostinta de cauza, edilii. Alegerea facuta se va rasfrange asupra dezvoltarii ulterioare a fiecarei localitati in parte si a Romaniei, in ansamblu.

Din aceasta perspectiva, alegerile de duminica sunt foarte importante, fiind un moment decisiv pentru viitorul nostru.”, sustine comisarul Corina Cretu in cea mai recenta postare pe pagina sa de Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.