Politica 21 Mai 2016 10:45
Premierul Dacian Ciolos le-a propus sindicalistilor din educatie o crestere salariala medie de 10% de la 1 august 2017, dar acestia au respins propunerea si au anuntat ca daca nici marti, cand vor avea loc alte negocieri, nu se va gasi o solutie acceptabila, marsul de protest va avea loc pe 1 iunie.

"S-a propus o crestere a salariilor in medie cu 10%, dar cam la calendele grecesti, adica peste un an si ceva de acum incolo, cu amendamentul ca toate vor fi acum croite, aranjate, va fi data ordonanta de urgenta, arhitectura salariilor va urmari intrucatva ceea ce s-a materializat la sanatate, dar cresterea medie va fi de 10%. Evident ca nu ne-a convenit aceasta propunere, a ramas sa ne mai vedem marti, moment in care vom analiza la fata locului cu bugetul in fata", a spus presedintele sindicatului Alma Mater, Anton Hadar, vineri, la finalul negocierilor pe care liderii sindicali din educatie le-au avut la Guvern cu premierul Dacian Ciolos, ministrul Muncii, Dragos Paslaru, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, si vicepremierul Vasile Dincu.

Hadar a relatat discutia cu seful Executivului pe tema solicitarilor sindicalistilor. "Domnul prim-ministru a spus ca daca nu este in stare Guvernul, sa vin eu, sa devin ministru, secretar de stat la buget, sa incerc eu sa fac bugetarea pentru ca nu exista bani mai mult decat aceasta propunere de 10% absolut nemultumitoare pentru noi", a aratat Hadar.

Retail jobs

Liderii sindicali au avut si propuneri proprii la negocieri - una dintre acestea prevedea o crestere cu 5% din august si 5% din ianuarie.

Sindicalistii au mai spus ca Ministerul Muncii le va trimite in zilele urmatoare grila de salarizare propusa, iar pana marti reprezentantii angajatilor din educatie o vor studia si isi vor exprima opinia.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, la randul sau, ca i-a solicitat premierului ca majorarea salariala sa fie facuta mai devreme, altfel protestele anuntate vor avea loc, chiar daca premierul este plecat din tara pe 1 iunie la un summit care va avea loc in Bulgaria.

"Cerem Guvernului si o sa cerem si marti sa gaseasca o solutie, altfel ceea ce am anuntat alaltaieri ramane in grafic, pe 1 iunie va fi un mars de protest de proportii in Capitala. Premierul o sa fie informat pentru ca exista mijloace de comunicare", a precizat Hancescu.

Citeste si:
Transformarea educației prin tehnologie și modele pe bază de abonament
Transformarea educației prin...

La negocierile de la Guvern, sindicalistii au chemat si de doi reprezentanti ai elevilor din Constanta si doi reprezentanti ai parintilor, scrie MEDIAFAX.

Acestia au spus ca sustin revendicarile salariale ale profesorilor, dar au cerut premierului si decontarea integrala a navetei. "I-am cerut domnului prim-ministru decontarea integrala a navetei care este un factor al abandonului scolar. In 2013, Guvernul a plafonat decontarea navetei si s-a ajuns ca elevilor care vin din alta localitate decat cea de domiciliu sa li se deconteze undeva la 20-25% din costul abonamentului, de aceea in doi ani abandonul scolar a crescut cu 1,5 puncte procentuale", a precizat liderul elevilor din Constanta.

Un alt reprezentant al elevilor a anuntat ca tinerii vor sustine in pauze protestul cadrelor didactice care va avea loc miercuri, 1 iunie.

Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.