Politica 19 Mai 2016 14:12
Parlamentul nu simte niciun fel de responsabilitate fata de Executiv, a declarat la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan pe tema raportului CE potrivit caruia exista o serie de riscuri financiare.

''Cel mai mare risc care exista la ora actuala este Parlamentul Romaniei, care nu are absolut sau nu simte nici un fel de responsabilitate fata de Executiv. In consecinta, vedeti ca tot timpul sunt acolo fel de fel de proiecte de legi care aduc noi cheltuieli in sarcina bugetului public, fara sa tina seama de resurse, in acest an vorbesc'' , a afirmat Stolojan joi, la RFI, solicitat sa comenteze raportul CE, potrivit caruia Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, insa exista riscuri financiare generate de activele externe, vulnerabilitatile sectorului bancar, cresterile salariale in domeniul bugetar si politicile prociclice.

Theodor Stolojan a afirmat ca Guvernul Ciolos are misiunea extrem de grea de a mentine deficitul de 3% in contextul “masurilor populiste” propuse de parlamentari, scrie MEDIAFAX.

“Deci Executivul condus de Dacian Ciolos are o misiune extrem de grea si anume sa predea la sfarsitul anului o economie, un buget care ramane in cadrul deficitului de 3% si care sa nu explodeze in anul 2017, din cauza masurilor populiste tot propuse de catre fel de fel de parlamentari in Parlamentul Romaniei", a afirmat Stolojan.

Stolojan a spus ca Guvernul trebuie sa aplice legile aprobate de Parlament, afirmand ca daca nu se intampla acest lucru Guvernul care va veni dupa alegerile parlamentare “va incepe prin a restabili echilibrele in economie”.

"Guvernul va trebui sa aplice legile aprobate de Parlament, pentru ca asta inseamna statul de drept. Sigur, in anumite situatii poate interveni cu Ordonante de Urgenta. Daca nu se intampla acest lucru, sigur ca in 2017 Guvernul care va veni in urma alegerilor va incepe prin a restabili echilibrele in economie, asa cum de fapt s-a mai intamplat de multe ori in Romania", a raspuns Theodor Stolojan, intrebat ce trebuie sa faca Executivul daca Parlamentul va continua sa aprobe legi populiste.

Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, dar exista riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilitatile sectorului bancar, de cresterile salariale in domeniul bugetar si de politicile fiscale prociclice, a anuntat miercuri Comisia Europeana.

"Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice. Insa exista riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilitatile in sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice si de mari cresteri salariale", a aratat Comisia Europeana intr-un raport de evaluare a politicilor economice si financiare.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"In contexul masurilor de relansare economica, volumul mare al activelor externe a inceput sa scada. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate masuri pentru consolidarea sectorului financiar. In momentul de fata, sectorul bancar este bine-capitalizat si beneficiaza de lichiditati, dar anumite initiative legislative (...) prezinta riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor si salariul minim au crescut si au fost aplicate reduceri de impozite. Aceasta situatie risca sa conduca la aparitia unor politici fiscale prociclice", a subliniat Comisia Europeana.

Conform expertilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele opteaza pentru cresterea bugetului de stat si reducerea impozitelor in perioadele de cresteri economice, reducand cheltuielile si crescand impozitele in caz de recesiune. Astfel de masuri conduc la amplificarea variatiilor ciclului economic.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.