Politica 19 Mai 2016 10:56
Pozitiile Romaniei si Lituaniei sunt similare in materie de securitate, iar pentru intensificarea colaborarii a fost incheiat miercuri un protocol de colaborare la nivelul Ministerelor de Externe, dupa intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu omologul sau, Dalia Grybauskaitė.

"Securitatea continentului si a regiunii este una din prioritatile noastre fundamentale. Romania si Lituania actioneaza nu doar ca aliati, ci si ca tari preocupate de evolutiile regionale, responsabile si angajate in acest sens, cu o atentie aparte acordata in special securitatii spatiului care se intinde de la Marea Baltica pana la Marea Neagra", a declarat presedintele Klaus Iohannis la Vilnius, dupa o intalnire cu omologul sau lituanian.

Iohannis a mai spus ca impreuna cu Grybauskaitė a analizat agenda summitului NATO de la Varsovia si ca asteptarile Romaniei si ale Lituaniei sunt pe tema intaririi securitatii.

"Am convenit ca trebuie sa continuam coordonarea in acest Format, dar si sa intensificam cooperarea bilaterala in domeniul securitatii. Am reiterat asteptarile concrete ale Romaniei privind o prezenta Aliata robusta, credibila, cu rol de descurajare, care sa fie desfasurata in mod echilibrat pe intregul Flanc Estic al NATO, atat in partea nordica a Flancului Estic, cat si in partea sudica a Flancului Estic", a subliniat presedintele.

Seful statului a anuntat ca cei doi ministri de Externe au semnat un protocol de colaborare pentru "aprofundarea dialogului sistematic si constant" despre contextul actual, marcat de provocari atat la nivel regional, cat si european sau international, dar si despre migratie, despre combaterea terorismului, despre securitatea energetica si despre viitorul Uniunii Europene in ansamblul sau, scrie MEDIAFAX.

''Am subliniat mai ales importanta continuarii procesului de reforma in spirit european in Republica Moldova, pentru continuarea drumului sau spre Uniunea Europeana. In ceea ce priveste Ucraina, am analizat situatia conflictului si am exprimat pozitia comuna privind necesitatea mentinerii sanctiunilor pana la aplicarea deplina a Acordurilor de la Minsk'', a mai afirmat seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.