Politica 11 Mai 2016 15:58
Procurorii DNA au finalizat cercetarile in dosarul in care fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea unei masini din bugetul DIPI, cauza fiind trimisa, miercuri, judecatorilor de la instanta suprema.

Procurorii DNA au finalizat cercetarile in dosarul in care fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea unei masini din bugetul DIPI, cauza fiind trimisa, miercuri, judecatorilor de la instanta suprema.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar vor fi judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

"In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor", arata procurorii intr-un comunicat de presa.

Achizitionarea autoturismului s-ar fi realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie, arata DNA.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Conform Directiei Nationale Anticoruptie, achizitionarea autoturismului s-a facut cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza astfel de investitii din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie.DNA precizeaza ca in perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinta exclusiva a autoturismului Audi A8.

Procurorii sustin ca in perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna "a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume, si anume de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative".

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

La fel ar fi procedat si Nelu Zarnica si Marian-Danut Iacob, in calitate de ordonatori de credite in cadrul DIPI, care ar fi intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei, spun procurorii.

Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei iar pentru recuperarea sumei procuorii au pus sechestru pe mai multe bunuri care le apartin celor cercetati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.