Politica 4 Mai 2016 12:20
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, ca nu stie daca revenirea la doua tururi de scrutin ar afecta intr-un fel alegerile, afirmand ca CCR nu schimba legi, ci spune daca acestea sunt constitutionale sau nu.

''Ei (Comisia de la Venetia) spun sa nu se modifice legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri, dar asta nici nu stiu daca ar fi o schimbare care ar afecta intr-un fel alegerile, pentru ca este vorba de un tur, de doua tururi, de trei, nu stiu. (…) Nu stiu daca restrange (drepturile-n.r.), nu am facut socoteala asta. Eu stiu ca am avut o perioada in care s-au facut alegeri intr-un singur tur, in doua tururi. Comisia de la Venetia spune ca fiecare stat este liber sa aleaga sistemul de vot'', a afirmat Augustin Zegrean inaintea sedintei in care judecatorii CCR dezbat sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind organizarea alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin.

Augustin Zegrean a subliniat ca CCR nu schimba legi, ci doar spune daca sunt constitutionale sau nu.

''Noi nu schimbam legile, noi spunem daca sunt constitutionale sau nu. Nu spunem sa se aplice astazi sau maine sau la urmatoarele alegeri. O singura data am facut asta (la referendum-n.r.), pentru ca voiam sa se respecte solicitarea Comisiei de la Venetia'', a raspuns Zegrean, intrebat daca eventualele modificari de legislatie vor fi aplicate incepand cu alegerile locale din 5 iunie.

Intrebat daca CCR va tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, Zegrean i-a intrebat pe jurnalisti daca ei tin cont de recomandari sau de dispozitii.

Intrebat ce inseamna reprezentativitate in cazul unui primar, Zegrean a raspuns: ''Inseamna ca este cel mai bun dintre cati au participat la vot''. El a mai afirmat ca sistemul actual, intr-un singur tur, functioneaza dupa regula '' cine ia mai multe voturi numeric acela castiga''.

Augustin Zegrean a precizat ca CCR a mai primit inca 30 de sesizari cu privire la legislatia electorala.

Pe 16 aprilie, Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza jurnalistului Liviu Avram si a decis transmiterea catre Curtea Constitutionala a sesizarii sale privind exceptia articolelor din lege privind numarul necesar de semnaturi pentru un candidat independent si organizarea alegerilor locale intr-un singur tur. Decizia Tribunalului Bucuresti a venit in cadrul unui proces deschis de jurnalist, care si-a depus candidatura la Primaria Capitalei, ca independent, tocmai pentru a putea ridica exceptia de neconstitutionalitate asupra legii.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Liviu Avram si-a depus candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, depunand o lista cu doar trei semnaturi de sustinere, demers care i-a permis sa aduca in atentia CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.), referitor la numarul de semnaturi necesare depunerii candidaturilor, cerand in aceeasi sesizare si extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

"Am gasit temei de neconstitutionalitate si in articolul care impune un anume numar de semnaturi pentru candidatii independenti. Pentru municipiul Bucuresti mi-a rezultat ca se cer 18.000 de semnaturi si am folosit ca precedent decizia CCR din februarie 2015 care a spus ca 25.000 de mii de semnaturi pentru infiintarea unui partid este o cerinta excesiva. Parlamentul a luat act de acea decizie si a spus ca se pot infiinta partide doar cu trei semnaturi de sustinere. Luand ca model ceea ce a decis Parlamentul, am depus o candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, doar cu trei semnaturi, ca fiind singurul reper legal de care m-am putut agata ca sa demonstrez ca si 18.000 este mult, ca si 25.000, presupunand un efort logistic similar'', a explicat Avram.

Citeste si:
Raluca Turcan: Alegerile locale vor fi organizate nu mai târziu de...
Raluca Turcan: Alegerile...

El a mai spus ca a cerut extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur, afirmand ca cei care candideaza independent trebuie sa indeplineasca conditii exigente de reprezentativitate, in timp ce pentru cei alesi legea coboara sub standarul constitutional criteriul de reprezentativitate, precizeaza MEDIAFAX.

"Am cerut in aceeasi procedura extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur pe considerentul ca noua, candidatilor, ni se cer conditii foarte exigente de reprezentativitate cand ne depunem candidaturile, dar in aceeasi lege se coboara sub standarul constitutional criteriul de reprezentativitate pentru cel care va fi efectiv primar. Demonstrez cumva in cadrul exceptiei ca alegerea primarilor intr-un singur tur nu genereaza primari reprezentativi asa cum cerere Constitutia", a mai explicat jurnalistul Liviu Avram.

Citeste si:
Hunor: Nu vom constitui o majoritate in jurul candidatului PSD la prem
Hunor: Nu vom constitui o...

Jurnalistul a reusit sa obtina judecarea legii la CCR, in conditiile in care, cu doar o zi inainte, Curtea de Apel Bucuresti a respins o alta plangere formulata de PNL pe tema organizarii alegerilor locale in doua tururi de scrutin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.