Comisia juridica si Comisia de constitutionalitate din Senat au adoptat marti un raport de respingere a ordonantei referitoare la interceptari, cu voturile majoritatii membrilor prezenti.

Ordonanta de urgenta va fi supusa votului in plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Forul decizional este Camera Deputatilor.

OUG, emisa ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, prevede ca procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii, dar nu si personalul serviciului secret, scrie MEDIAFAX.

Centrul National de Interceptare a comunicatiilor - desemnat prin lege cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale - asigura accesul nemijlocit si distinct al acestor organe la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice prevazute de Codul de procedura Penala.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a sustinut ca, prin exceptie de la prevederile legii, "organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciale, in sensul prevazut expres de Codul de procedura Penala si anume art. 55 alin. 5 si 6, pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica" in ceea ce priveste mandatele de siguranta nationala care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal si infractiunea de terorism".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.