Autoritatile romane vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relatiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani, a anuntat miercuri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

''Ne exprimam dezamagirea ca in pofida disponibilitatii Romaniei de colaborare si a situatiei sale asemanatoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectata in progresele clare in indeplinirea criteriilor avute in vedere de partea canadiana, precum si in decizia Canadei de a include Romania in categoria tarilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor inceput intre Comisia Europeana si Canada in urma cu 24 de luni nu a dus la un rezultat'', arata MAE intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit aceleiasi surse, incepand cu summit-ul UE-Canada din 2008 si ulterior la summit-ul UE-Canada din septembrie 2014, Canada s-a angajat sa relaxeze regimul de vize pentru cetatenii romani, pentru a asigura cat mai curand posibil libertatea de miscare pentru toti cetatenii europeni, fara discriminare.

''In contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea si ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic si a Acordului Economic si Comercial Global (CETA), Romania considera ca mentinerea regimului de vize canadiene pentru cetatenii romani creeaza dezavantaje evidente, nejustificate, in comparatie cu ceilalti cetateni europeni. Situatia actuala priveaza cetatenii romani de oportunitatile economice si comerciale nou create.In aceasta situatie, autoritatile romane vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relatiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. Autoritatile romane se consulta permanent cu Comisia Europeana si membrii Parlamentului European implicati in dosar, care sunt tinuti la curent cu evolutia situatiei'', subliniaza MAE.

Comisia Europeana a decis, marti, amanarea cu trei luni a oricarei masuri de introducere a vizelor pentru cetatenii din SUA si Canada ca forma de presiune pentru eliminarea restrictiilor de calatorie pentru romani, bulgari, polonezi si ciprioti.

"Comisia Europeana invita Parlamentul European si Consiliul European sa lanseze urgent discutii si sa adopte pozitii despre cea mai adecvata solutie; se asteapta o informare a Comisiei Europene in legatura cu aceste pozitii pana cel tarziu pe 12 iulie 2016", a transmis Executivul Uniunii Europene.

Conform unor surse, Comisia Europeana analizeaza posibilitatea de a reintroduce vize de calatorie in spatiul UE pentru cetatenii din Statele Unite si Canada ca forma de presiune in contextul in care cele doua tari refuza sa elimine obligativitatea vizelor pentru cetatenii din Romania, Bulgaria, Polonia si Republica Cipru.

Citeste si:
Forțele Aeriene Regale Canadiene își încep misiunea de poliție...
Forțele Aeriene Regale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.