Romania si-a asumat noi angajamente pe tema securitatii nucleare, la summitul de la Washington, printre care consolidarea capacitatilor nationale pentru investigatii criminalistice in domeniul nuclear si imbunatatirea securitatii transportului materialelor nucleare si radioactive, a anuntat Iohannis.

"Am anuntat o serie de noi angajamente pe care Romania si le-a asumat cu acest prilej, si anume: consolidarea capacitatilor nationale pentru investigatii criminalistice in domeniul nuclear, imbunatatirea securitatii transportului materialelor nucleare si radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulatiei si transportului surselor radioactive, dezvoltarea si implementarea unui curs national de training pe tema culturii securitatii nucleare si o noua contributie voluntara la Fondul de Securitate Nucleara al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica", a declarat sambata presedintele Klaus Iohannis, la finalul summitului privind securitatea nucleara, gazduit de presedintele american Barack Obama.

Iohannis a amintit in cadrul summit-ului de realizarile Romaniei in domeniul nuclear si a subliniat ca tara noastra aplica cele mai stricte reguli pentru gestionarea si manipularea materialelor nucleare si pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale si mai ales a terorismului nuclear.

Presedintele a vorbit si despre regiunea Marii Negre, in contextul securitii nucleare, si a pledat pentru intensificarea cooperarii in regiune, in materie de securitate, scrie MEDIAFAX.

"M-am referit, de asemenea, la provocarile de securitate cu care se confrunta regiunea Marii Negre. Acestea sunt cat se poate de relevante in contextul discutiei despre intarirea securitatii nucleare si prevenirea terorismului nuclear. Cred ca regiunea Marii Negre este cruciala nu doar pentru securitatea regionala, ci si pentru cea euroatlantica in ansamblu. Din acest motiv am pledat pentru ca aceasta regiune sa beneficieze de o atentie speciala in arhitectura de securitate si pentru o intensificare a cooperarii strategice pe acest palier", a spus Iohannis.

De asemenea, seful statului a anuntat ca la Comunicatul de la Washington au fost anexate cinci Planuri de actiune dedicate rolului organizatiilor si initiativelor internationale active in domeniul securitatii nucleare si ca statele participante au reconfirmat vointa politica de a continua eforturile in domeniul securitatii nucleare si prevenirii terorismului nuclear.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.