Corpul de control al premierului a prezentat marti raportul privind tragedia din Colectiv, precizand ca se impune reformarea radicala si imbunatatirea sistemului de asistenta de urgenta in caz de accidente colective, in conditiile in care au fost deficiente in functionarea institutiilor.

Potrivit documentului, planul rosu de interventie nu a fost declansat imediat, ci cu o intarziere de 18 minute.

"Cu toate ca cel putin unul dintre apelurile primite continea elemente care aratau existenta unei situatii foarte grave, Planul Rosu de Interventie nu a fost declansat imediat ci doar dupa parcurgerea unor etape, prevazute in legislatia in vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, in conditiile in care aceeasi legislatie permite si mecanisme mai rapide de interventie pentru alte situatii de urgenta (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Rosu de Interventie a fost declansat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numarul unic de urgenta si la 7 (sapte) minute de la momentul informatiilor primite de la echipajele aflate la locul interventiei", se arata in raportul Guvernului.

Guvernul mai spune ca interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, aspect cauzat in principal de: lipsa de exercitii in caz de urgente majore, neconcordante in legislatie si baza materiala deficitara.

Palatul Victoria mai spune ca, in aceste conditii, se impune reformarea radicala si imbunatatirea sistemului de asistenta de urgenta in caz de accidente colective, calamitati si dezastre in faza prespitaliceasca, precum si a asistentei de urgenta in cadrul spitalelor, scrie MEDIAFAX.

"Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, avand in vedere datele medicale insuficiente aflate la dispozitie", se mai precizeaza in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.