Pensiile pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special vor fi calculate in cuantum de 80% din salariu, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, sustinut luni in plen de senatorul PSD Viorel Arcas.

Amendamentul sustinut de Arcas prevede ca pensiile se calculeaza in cuantum de 80% din salariu, in timp ce amendamentul adoptat de Comisia pentru buget prevedea 80% din baza de calcul, scrie MEDIAFAX.

"Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata conform art. 3 litera f, de cel putin 25 de ani, beneficiaza la implinirea varstei prevazute de lege de pensie de serviciu in cuantum de 80% din salariu calculat, prevazut la articolul 28", este amendamentul adoptat in plen.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget si votat si in plen, prevede ca pensia stabilita, recalculata si actualizata nu poate depasi cuantumul de 100% din baza de calcul.

Proiectul de lege a fost adopta in plenul Senatului cu 96 de voturi "pentru" si doua abtineri, Senatul fiind prima camera sesizata.

OUG 57/2015 a fost contestata de fosti militari, care au protestat in fata Guvernului la sfarsitul lunii decembrie pentru ca ordonanta nu ar mai permite luarea in calcul a unor sporuri si a altor drepturi banesti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicatie doar pentru un esantion restrans de beneficiari, pensiile urmand sa fie calculate in functie de solda sau salariul brut intr-un interval de sase luni consecutive din ultimii cinci ani.

In forma initiala a OUG 57/2015, formula de calcul pleaca de la o baza de 65% din salariu, la care se adauga unu la suta pe an, dupa 25 de ani de vechime, procentajul putand creste doar pana la 85%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.