Membrii Societatii Timisoara propun, la 26 de ani de la redactarea Proclamatiei de la Timisoara, taierea pensiilor fostilor membri ai Securitatii si ai aparatului de conducere comunist, inclusiv a lui Ion Iliescu, cu 50 pana la 75 la suta.

Fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste, Marius Oprea, membru al Societatii Timisoara, a afirmat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa convocate pentru a marca 26 de ani de la redactarea si citirea Proclamatiei de la Timisoara, ca propune elaborarea unei legi prin care fostilor securisti si membri ai nomenclaturii comuniste sa li se taie pensia cu 50 pana la 75 la suta, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Alexandru Visinescu.

„In ianuarie 2016, presedintele Iohannis a promulgat o lege prin care cei condamnati pentru acte de tortura, pe langa pedeapsa penala suporta si o pedeapsa financiara, li se taie pensia cu 50-75 la suta. E o aiureala aceasta lege, pentru ca are ca obiect un singur om, pe Visinescu. In ceea ce priveste o condamnare a responsabililor pentru instaurarea si functionarea regimului comunist am propus printr-un proiect de lege extinderea prevederilor legii din 2016 cu niste masuri similare – cei responsabili de functionarea comunismului, activitati de partid si fosti securisti, magistrati, patesc ce pateste in momentul de fata si Visinescu – daca acest proiect de lege se aproba, urmeaza ca in acel fond special in care se varsa acum pensia lui Visinescu si este destinata victimelor sa se verse si acesti bani”, a spus Oprea.

Potrivit acestuia, legea i-ar viza pe cei care au facut parte din nomenclatura comunista, dar si fosti securisti, in total, aproximativ 15.000 de persoane din intreaga tara, scrie MEDIAFAX.

„Am zis sa le taiem pensiile urmatorilor – membri ai consiliilor de ministri pana la nivelul din ministere din perioada comunismului, membrii prezidiului marii adunari nationale, primii secretari judeteni, secretarii adjuncti judeteni, conducerea fostei securitati, ofiterii din fosta Directie a sasea a Securitatii, persoanele care au fost stabilite ca lucratori sau colaboratori ai securitatii”, a mai spus istoricul Marius Oprea.

Conform acestuia, taierea pensiilor celor vizati de lege se poate face printr-o hotarare a instantei, in baza informatiilor obtinute de la CNSAS sau Investigarii Crimelor Comunismului. Printre cei vizati de aceasta lege ar fi si fostul presedinte Ion Iliescu.

„Printre cei vizati este si Ion Iliescu, care ar trebui sa dea pensia lui. Batalia continua, insa ceea ce traiesc de 25 de ani incoace – ma aflu zilnic in acelasi paradox – cum sa lupti impotriva totalitarismului prin mijloace democratice. Doamne ajuta sa-i vedem pe securisti fara pensie!”, a concluzionat Oprea.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.