Deputatul neafiliat Remus Cernea a propus joi un amendament la legile electorale prin care urmareste asigurarea unui procent de 30% pentru femei la fiecare 10 locuri de pe lista la alegerile locale si parlamentare.

Remus Cernea a anuntat ca depune in cursul zilei de joi, la Senat, un amendament pentru modificarea Legii 115/2015 si a Legii 208/2015. ''Proportia de cel putin 30% din candidaturile inscrise se va aplica la fiecare 10 locuri de pe fiecare lista de candidati'', propune deputatul.

El a explicat ca proiectul sau de lege este menit sa elimine ''portita'' din legea cotelor de gen initiata de PNL. Astfel, in actualele amendamente la legile electorale este prevazuta doar respectarea cotei de 30% pentru reprezentarea femeilor, dar nu este impusa modalitatea in care acestea vor fi distribuite, scrie MEDIAFAX.

''A fost propusa o initiativa semnata de catre foarte multi parlamentari pentru a avea o reprezentare politica a femeilor de 30% in Consiliile Locale, in Consiliile Judetene si in Parlament (...) Din pacate, asa cum arata textul, el este ineficient, ineficace. De ce? Se spune doar ca partidele care candideaza trebuie sa asigure o proportie de 30% a candidaturilor pentru fiecare gen, de minim 30%. Insa, ceea ce conteaza cu adevarat, nu este proportia de 30%, ci dispunerea acelor locuri, pe locuri eligibile. Imaginati-va ca la un consiliu local, un partid aspira sa obtina 10 mandate de consilier si el poate pune pe o lista de 30 de candidati, pe primele 20 de pozitii 20 de barbati si abia pe pozitiile 21-30 ar fi dispuse si candidate femei. Acest lucru nu ar asigura, in niciun fel, reprezentarea politica a femeilor'', a declarat Remus Cernea, la Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.