Distrugerea patrimoniului ar putea fi considerata amenintare la adresa securitatii nationale, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere publica la Senat, depus de senatorii liberali Puiu Hasotti si Octavian Motoc.

Senatorii au motivat initierea acestui proiect, in expunerea de motive, prin "involutia interna" in ultimii 20 de ani care a favorizat alterarea, degradarea sau distrugerea, accidentala sau intentionata a bunurilor de patrimoniu, proliferarea contrabandei cu obiecte de patrimoniu.

De asemenea, Hasotti si Motoc avertizeaza ca distrugerile mostenirii culturale universale din Irak si Siria ar putea sa se "raspandeasca" si considera ca bunurile de patrimoniu national constituie o resursa strategica neregenerabila.

Astfel, senatorii au introdus in legea securitatii nationale o noua categorie care constituie o amenintare la adresa securitatii nationale, scrie MEDIAFAX.

"Orice actiuni sau inactiuni care au ca rezultat afectarea grava a obiectivelor nationale de securitate din domeniul promovarii identitatii nationale, a prezervarii si valorificarii patrimoniului cultural, prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate in categoria TEZAUR sau a monumentelor istorice inscrise in lista monumentelor istorice inscrise in lista monumentelor istorice, grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale apartinand Patrimoniului Cultural National, inclusiv tentativa; sapaturile arheologice ilegale si toate activitatile asociate braconajului arheologic efectuate in zonele de interes national asa cum sunt definite prin O.G. nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national", prevede proiectul de lege.

Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere, fiind in procedura de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.