Executivul a aprobat in sedinta de miercuri 6 hotarari de Guvern care vizeaza organizarea si desfasurarea acestui scrutin.

Alegerile locale vor avea loc in data de 5 iunie, a decis Executivul, care a aprobat in sedinta de miercuri 6 hotarari de Guvern care vizeaza organizarea si desfasurarea acestui scrutin. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"A fost confirmata data de 5 iunie, data in care vor avea loc alegerile locale. Stabilirea datei de 5 iunie a avut in vedere preverile legale potrivit carora data acestor alegeri se stabileste prin HG cu cel putin 75 de zile inaintea votarii si permite consilierilor locali, judeteni si primarilor alesi in urma cu 4 ani sa-si inchida mandatele conform legii, adica sa aiba 4 ani de exercitare a mandatului ", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Executivul a adoptat si calendarul actiunilor din perioada electorala. Astfel, pana la 26 martie vor fi desemnati judecatorii din Biroul Electoral Central, urmand ca pana la 27 martie sa fie ales presedintele BEC si loctiitorul acestuia. Incepand cu 11 aprilie 2016 pana pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judetene si primari. Dupa perioada in care pot fi depuse contestatiile, data de 4 mai este termenul pentru ramanerea definitiva a candidaturilor.

Campania electorala va incepe pe 6 mai, cu 30 de zile inaintea alegerilor, si se va incheia pe 4 iunie, ora 7.00. In 5 iunie, votul va incepe la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.00.

Guvernul a mai aprobat numerotarea circumscriptiilor electorale judetene, dar si modelul si conditiile de tiparire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegatorilor la optiunea de vot, va fi inserata o legenda, in prima parte interioara a buletinului de vot, ce va contine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorti a ordinii pe buletinul de vot, precum si paginile din buletinul de vot in care acestia au fost inscrisi.

De asemenea, pentru buna desasurare a scrutinului alegerilor locale, se constituie Comisia tehnica centrala condusa de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanti ai tuturor institutiilor publice cu atributii in organizarea alegerilor, precum si ai Agerpres, Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice, Electrica - S.A, Societatii Romane de Televiziune, Societatii Romane de Radiodifuziune.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Pentru organizarea alegerilor locale au fost alocate peste 350 milioane lei, scrie MEDIAFAX.

"Azi adoptam un pachet de hotarari de guvern care pregatesc alegerile locale si inclusiv stabilim data alegerilor locale. O sa fie prezenta sa prezinte aceste proiecte de hotarari de guvern si doamna presedinta a Autoritatii Electorale Permanente(AEP) pentru ca sunt hotarari de guvern pregatite de Autoritatea Electorala Permanenta", le-a spus premierul membrilor Cabinetului, miercuri, la inceputul sedintei Executivului.

Totodata, Dacian Ciolos a precizat ca Guvernul si AEP trebuie sa lucreze impreuna pentru pregatirea alegrilor care vor avea loc anul acesta. "De data aceasta, AEP are prin lege mult mai multe atributii in organizarea si derularea alegerilor decat a avut in trecut", a afirmat premierul.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Potrivit calendarului actiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, pus in dezbatere de AEP, startul campaniei electorale ar urma sa fie dat in data de 6 mai 2016, iar o zi mai tarziu, pe 7 mai, ar urma sa se stabileasca prin tragere la sorti numarul de ordine de pe buletinele de vot.

Comunicarea catre toate birourile electorale de circumscriptie a listei cuprinzand denumirile si semnele electorale ale partidelor politice, ale aliantelor politice, ale aliantelor electorale, precum si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, legal constituite, care au dreptul sa participe la alegerea autoritatilor administratiei publice locale trebuie sa fie facuta cel tarziu in data de 12 aprilie 2016. Cu 30 de zile inaintea datei votarii - cel tarziu in ziua de 6 mai 2016 - vor trebui aduse la cunostinta publica numarul circumscriptiilor electorale, delimitarea si numerotarea fiecarei sectii de votare, precum si sediile acestora.

Citeste si:
Raluca Turcan: Alegerile locale vor fi organizate nu mai târziu de...
Raluca Turcan: Alegerile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.