PNL ii solicita Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala articolul din legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale potrivit caruia alegerea primarilor se face intr-un singur tur, a declarat, marti, copresedintele PNL Alina Gorghiu.

''Scrisoare deschisa adresata Avocatului Poporului este un document de pozitie al PNL cu privire la necesitatea revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin'', a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu, afirmand ca ''alegerea primarilor ar duce la corectarea erorii in privinta standarului minim de reprezentativitate si de legitimitate pe care trebuie sa le indeplineasca alegerile''.

Ea a afirmat ca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin nu este o formula noua, intrucat s-a utilizat la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004 si 2008.

In scrisoarea deschisa adresata Avocatului Poporului de PNL, liberalii ii cer Avocatului Poporului sesizarea ''cu celeritate'' a Curtii Constitutionale in sensul ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate asupra articolului 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 care prevede ca alegerea primarilor se face intr-un singur tur de scrutin.

Copresedintele PNL a facut un apel la PSD, indemnandu-i pe social-democrati ''sa scape de complexul celui de al doilea tur de scrutin''. ''Fac acest ultim apel la PSD sa scape de complexul alegerilor care ar oferi legitimitate primarilor. M-as bucura ca PSD sa scape de complexul celui de al doilea tur'', a spus Gorghiu, afirmand ca ''a face un lucru corect pare a fi un act de curaj din partea PSD''.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi nu este posibila prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere in procedura parlamentara se afla o lege pe aceasta tema, solutia cea mai potrivita fiind o ordonanta de urgenta.

''Sper sa avem foarte curand intrevederi nu doar cu primul ministru, ci si cu reprezentantii tuturor. Inca nu am stabilit calendarul, dar mi-as dori ca saptamana aceasta sa aiba loc toate toate aceste intalniri'', a afirmat liderul liberal luni, pozitie pe care a reiterat-o si marti, dupa sedinta conducerii PNL.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, duminica, la Iasi, ca va avea o discutie cu partidele pe tema modificarii legii in sensul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, afirmand ca sunt luate in calcul toate posibilitatile, inclusiv varianta asumarii raspunderii Guvernului in Parlament.

Citeste si:
Gorghiu: În interiorul PNL nu a fost discutată remanierea
Alina Gorghiu: „În interiorul...

Premierul a facut aceste declaratii la putin timp dupa ce presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca ideea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin este una "foarte buna", dar ca se pune intrebarea daca legea mai poate fi schimbata cu atat de putin timp inaintea alegerilor.

Saptamana trecuta, PNL i-a cerut premierul sa emita OUG de modificare a legii pentru a reveni la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin , asa cum se proceda pana in 2012. Dacian Ciolos le-a transmis liberalilor ca nu crede ca este democratic sa modifici prin ordonanta de urgenta o lege politica, adoptata de Parlament, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat recent ca Legea fundamentala nu cere decat alegeri libere si corecte, nu conteaza daca este vorba despre unul, doua sau zece tururi de scrutin.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Anul trecut, Parlamentul a adoptat un pachet de legi electorale si a mentinut prevederea aflata in vigoare, respectiv alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, varianta sustinuta atunci de PSD si PNL. Social-democratii sustin in continuare aceasta varianta si invoca faptul ca nu se mai poate amenda legislatia cu cateva luni inaintea scrutinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.