Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica la Iasi, ca ideea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin este una "foarte buna", insa se pune intrebarea daca legea mai poate fi schimbata cu atat de putin timp inaintea alegerilor, transmite corespondentul MEDIAFAX

Intrebat de catre jurnalisti ce parere are despre organizarea alegerii primarilor in doua tururi, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: "E o idee foarte buna, insa intrebarea care se pune, sigur, este daca se mai poate schimba legea acum, cu asa putin timp inainte de alegeri. Dar asta este, cum a fost si anul trecut, o decizie a partidelor parlamentare si intr-o oarecare masura si a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie".

Presedintele Klaus Iohannis s-a aflat, duminica, la Iasi la manifestarile ocazionate de aniversarea Unirii Principatelor Romane, alaturi de premierul Dacian Ciolos si de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

La inceputul acestei saptamani, liberalii i-au cerut premierului Dacian Ciolos sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii in sensul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, scrie MEDIAFAX.

"Singura varianta realista pentru a putea face aceasta schimbare este adoptarea unei Ordonante de urgenta. Trebuie sa ii propunem premierului Ciolos sa tina cont de solicitarile societatii civile. Am incredere ca primul-ministru va rezista oricarei presiuni pe care o va face PSD ca aceasta ordonanta sa nu fie data", declara copresedintele PNL, Alina Gorghiu, amintind ca liberalii au depus un proiect de lege in acest sens, in sesiunea din toamna, insa PSD s-a opus adoptarii acestuia.

Sambata, la Iasi, Gorghiu l-a invitat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, sa fie curajos de Ziua Unirii si sa accepte alegerile in doua tururi la primarii, solidarizandu-se astfel cu romanii care doresc o competitie reala la acest tip de scrutin.

Legea privind alegerea administratiei publice locale prevede alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, Parlamentul mentinand prevederile care erau in vigoare inca din 2012, atunci cand s-a renuntat la doua tururi de scrutin. PNL a votat, initial, alaturi de PSD pentru pachetul de legi electorale.

Miercuri, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca Legea fundamentala nu spune daca alegerile se fac intr-un tur sau doua, ci ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte, el adaugand ca restul tine de decizia politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.