Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca tara in criza, afirma fostul presedinte Traian Basescu, intr-un mesaj pe retelele de socializare postat dupa anuntul privind acordul dintre Guvern si sindicate privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei incepand de la 1 mai.

Fostul sef de stat acuza ”incapacitatea guvernului de tehnocrati de a rezista presiunilor populiste ale grupurilor parlamentare PSD si PNL”.

El considera ca solutia ”pentru a evita intrarea intr-o spirala a deprecierii echilibrelor macroeconomice” este suspendarea prin OUG a aplicarii prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la suta si a acelora care introduc pensiile speciale si salarii crescute in sectorul bugetar incepind cu 1 ianuarie 2016, cu o posibila reanalizare la mijlocul anului viitor, inclusiv pe tema cresterii salariului minim.

”Au aparut deja semnale ale inceperii deprecierii situatiei macroeconomice a tarii: incetinirea cresterii exporturilor, cresterea importurilor de bunuri destinate consumului, cresterea deficitului de cont curent, avalansa inca nestavilita a pensiilor si veniturilor speciale (vezi personal ambulanta), cresterea deficitului fondului de pensii, cresterea deficitului bugetului de stat pentru anul 2016 (in crestere fata de 2015), scaderea resurselor alocate pentru investitii fata de anii de criza 2009 – 2010. Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca tara in criza, iar cei care vor plati imprudenta nu vor fi politicienii. Nu va amagiti cu o crestere economica bazata doar pe cresterea consumului. Cine va plati imprudenta, populismul si incompetenta?”, sustine Basescu.

Guvernul a inaintat un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei, incepand de la 1 mai, dar si indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu.

Consiliul Economic si Social s-a intrunit, marti dupa-amiaza, pentru a aviza acest proiect, in conditiile in care miercuri, in ultima sedinta a Guvernului, ar trebui adoptat acest act normativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.