Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, sa amane cu un an aplicarea unor prevederi din Codul de Procedura Civila, pentru a preveni disfunctionalitati in actul de justitie, avand in vedere ca din cele 726 de camere de consiliu prevazute de lege au fost amenajate doar 148.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, intrarea in vigoare a unor dispozitii din noul Cod de procedura civila, care a fost amanata initial pana la 1 ianuarie 2016 prin Legea nr.2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, va fi amanata din nou, cu un an.

Ordonanta de urgenta prin care au fost prorogate, pana la 1 ianuarie 2017, termenele prevazute la art.XII alin.(1), art.XIII teza I, art.XVIII alin. (1) si art. XIX alin.(1) din Legea nr.2/2013, privesc prevederile ce reglementeaza cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului in camera de consiliu; dispozitiile privind pregatirea dosarului de apel/recurs de catre instanta a carei hotarare se ataca; prevederile referitoare la pragul valoric (500.000 lei) care delimiteaza hotararile (ne)susceptibile de recurs si dispozitiile privind compunerea completului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) competent sa solutioneze sesizarea in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (complet alcatuit din presedintele sectiei corespunzatoare a ICCJ sau un judecator desemnat de acesta si 12 judecatori din cadrul sectiei respective).

Tot prin OUG adoptata miercuri s-a extins aplicarea unor masuri legislative instituite, temporar, de Legea nr. 2/2013. Astfel, in procesele pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv: cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului se vor desfasura in sedinta publica, daca legea nu prevede altfel; pregatirea dosarului de apel sau, dupa caz, de recurs se va realiza de catre instanta care solutioneaza calea de atac respectiva; nu vor fi supuse recursului hotararile pronuntate in cererile evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv si sesizarile in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se vor judeca de un complet format din presedintele sectiei corespunzatoare a ICCJ sau un judecator desemnat de acesta si 8 judecatori din cadrul sectiei respective.

Potrivit sursei citate, prorogarea a fost determinata, in principal, de faptul ca, in urma evaluarii necesarului de spatii cu destinatia de camera de consiliu, la nivelul sectiilor civile, din necesarul total de 726 de camere de consiliu, pana in prezent au fost amenajate doar 148 de astfel de spatii. Guvernul precizeaza ca, in bugetul de stat pe anul 2016, au fost prevazute fonduri in suma de 4.000.000 lei pentru amenajarea camerelor de consiliu la instante.

Citeste si:
Marius Budăi: Aceste prevederi din PNRR sărăcesc nu doar actualii...
Marius Budăi: Aceste...

Prorogarea initiala a fost insotita de adoptarea unui plan de masuri administrative (investitii in infrastructura, achizitii publice, resurse umane, bugetare, IT), aprobat de catre Guvern prin memorandum, la sfarsitul anului 2012. Planul cuprindea o etapizare pe 3 ani a realizarii masurilor necesare pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri fundamentale pentru sistemul judiciar. Implementarea planului nu a fost finalizata pana la acest moment, astfel incat, pentru asigurarea unei aplicari in conditii optime a normelor noului Cod de procedura civila, prelungirea termenului pentru realizarea masurilor administrative propuse este esentiala si inevitabila, scrie MEDIAFAX.

In intervalul de timp pentru care s-a instituit noua prorogare se va proceda la organizarea si monitorizarea ferma si atenta a masurilor administrative mentionate, precum si, daca este cazul, la luarea altor masuri necesare aplicarii in conditii optime a noii reglementari procesual civile, printr-un demers concertat si unitar si in urma unei consultari publice consistente, mai informeaza Executivul.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.