Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu este de acord cu reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, precizand ca spera ca seful statului, Klaus Iohannis, sa atace legea la Curtea Constitutionala.

"Critic sever reintroducerea pensiilor speciale (...) Cred ca este o abordare gresita, o abordare care mareste deficitul fondului de pensii de la 18, 5 miliarde la peste 22 de miliarde (...) tot acest deficit va fi acoperit din bani care se vor lua de la dezvoltarea Romaniei, din bani de investitii si din bani care se vor imprumuta", a declarat Traian Basescu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Mai mult, presedintele Miscarii Populare a declarat ca "spera ca Iohannis sa nu promulge legea". "Sper ca Iohannis sa trimita legea la Curtea Constitutionala unde constitutionalistii vor spune, cred, ca pensiile trebuie sa fie conform contributie", a precizat Basescu.

Jurnalistii i-au spus fostului sef de stat ca actualul presedinte ar fi luat deja o hotarare in ceea ce priveste pensiile speciale ale parlamentarilor si anume aceea de a o promulga, seful MP criticand decizia lui Iohannis si facand referire la alte legi.

"La fel a promulgat si legea cu primarii intr-un singur tur, ca tot vorbea de reforma clasei politice, la fel n-are nicio relevanta referendumul pentru 300 de parlamentari. Putea sa promoveze in Parlament ca si asa are si PSD-ul si PNL-ul in tandem, deci functioneaza USL-ul, o lege prin care sa fie 100 de senatori si 200 de deputati si era indeplinita si solicitarea strazii. Macar dadeau semnalul ca daca au venit la putere pe o mare nenorocire (tragedia din clubul Colectiv- n.r.) inteleg revendicarile celor care au fost in strada imediat dupa nenorocire", a declarat Traian Basescu.

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX ca presedintele Klaus Iohannis nu va ataca la CCR legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor intrucat ar fi de parere ca nu ar exista suspiciuni de neconstitutionalitate in acest caz.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Senatorii si deputatii au adoptat, marti, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, in urma reexaminarii cerute de Klaus Iohannis, astfel incat acestia vor beneficia de pensie doar daca nu sunt realesi si au incheiat cel putin un mandat complet de parlamentar. Astfel, parlamentarii vor primi o pensie speciala, calculata in functie de numarul de mandate incheiate, insa in limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui sa fi incheiat cel putin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat ar urma sa primeasca o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar castiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei.

Tot marti, senatorii din comisiile de specialitate au dat un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, de indemnizatia de varsta urmand sa beneficieze atat actualii, cat si fostii alesi locali. Acest proiect, care le acorda acestora beneficii similare celor votate pentru parlamentari va intra, cel mai probabil, pe ordinea de zi a plenului Senatului luni, 21 decembrie.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.