Ambasadorul SUA,Hans Klemm, a subliniat,cu prilejul marcarii capabilitatii tehnice a scutului antiracheta de la Deveselu,ca sistemul a fost construit pentru a contracara amenintarile din afara Europei, nu este indreptat impotriva Rusiei si e cel mai bun exemplu al relatiilor bilaterale deosebite.

"As vrea sa clarific pentru ce anume a fost construit acest sistem antiracheta si, mai important, pentru ce nu a fost construit. In primul rand, sistemul antiracheta de la Deveselu este menit sa contracareze amenintarile venite din afara Europei. Asa cum a spus si domnul ministru Lazar Comanescu, nu este, repet, nu este, indreptat impotriva Rusiei si nici nu detine capabilitati menite sa ameninte Rusia", a subliniat ambasadorul SUA la Bucuresti Hans Klemm, in cadrul unui eveniment special organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnica a facilitatii antiracheta de la baza Deveselu.

Hans Klemm a afirmat ca acest lucru a fost explicat si Federatiei Ruse, anterior, in repetate randuri.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat ca toate constructile militare majore ale facilitatii antiracheta de la Deveselu au fost finalizate, sunt operationale si au fost realizate cu un buget mai mic decat cel prevazut.

In discursul sau, Hans Klemm a recunoscut eforturile celor care au contribuit la realizarea capabilitatii tehnice a scutului antiracheta, ale fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu, precum si ale oficialilor americani si romani, care "au muncit neintrerupt pentru a se asigura ca lucrarile de constructiie ale sistemului antiracheta vor fi finalizate la timp".

Potrivit ambasadorului SUA la Bucuresti, celebrarea "pietrei de hotar" a scutului antiracheta de la Deveselu, faza a doua a Abordarii Europene Adaptative in Etape, este "cel mai bun exemplu al faptului sa relatiile bilaterale militare dintre SUA si Romania sunt deosebite".

Marcarea capabilitatii tehnice a facilitatii antiracheta de la baza Deveselu arata, potrivit, lui Hans Klemm, faptul ca in cadrul NATO, atunci cand partenerii lucreaza impreuna, "cu profesionalism si determinare, nimic nu este imposibil de realizat".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a declarat, vineri, in cadrul unui eveniment special organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnica a facilitatii antiracheta de la baza Deveselu, ca finalizarea scutului a presupus un efort institutional complex.

Comanescu a reafirmat "caracterul exclusiv defensiv al scutului antiracheta", precizand ca acesta nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse si va fi utilizat doar in scopuri defensive, in fata amenintarilor din afara continentului, scrie MEDIAFAX.

Din perspectiva Romaniei, participarea la sistemul antiracheta reprezinta un angajament strategic, sustinut de intreaga clasa politica si de opinia publica, a spus Comanescu, subliniind ca este un moment de maxima importanta pentru Romania, SUA si NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.