Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2016, informeaza Administratia Prezidentiala.

Bugetul de stat a fost adoptat miercuri de Parlament, in procedura de urgenta, fara ca deputatii si senatorii sa aduca mari modificari fata de forma inaintata spre dezbatere de Guvern, la sfarsitul saptamanii trecute.

Premierul Dacian Ciolos a precizat ca educatia, sanatatea si investitiile reprezinta prioritati de care a tinut cont la elaborarea proiectului, iar marile constrangeri au fost generate de faptul ca Executivul a trebuit sa includa in buget masurile impuse de noul Cod Fiscal si majorarile salariale de 10% pentru sectorul bugetar, adoptate de Legislativ inaintea investirii Cabinetului sau. In acelasi timp, o noutate a bugetului de stat a fost eliminarea finantarii proiectelor bisericii.

"Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus prevederi importante de relaxarea fiscala si cresterea salariala a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016 si, asa cum am spus, Guvernul le-a asumat in cunostinta de cauza. Prevederile mentionate mai sus nu sunt decloc de neglijat si asta e important sa subliniem, acestea totalizand un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, tinan cont de faptul ca veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Ciolos, in Parlament, adaugand ca acestea "nu se pot compensa" cu cresterea economica, care este esitmata la 4% din PIB pentru 2016 si care acopera circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, solutia a fost "dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt", dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, tot miercuri, Parlamentul a adoptat si bugetul asigurarilor sociale. Astfel, pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii. Pensiile vor fi indexate cu 5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.