Presedintele Klaus Iohannis se adreseaza Parlamentului, la un an de la preluarea mandatului, fiind pentru prima data cand seful statului prezinta un mesaj in fata celor doua Camere, dupa schimbarea Guvernului, la sedinta fiind prezent premierul Dacian Ciolos si membrii Cabinetului sau.

[Update]

Presedintele a spus, in discursul privind bilantul primului sau an de mandat, ca una dintre lectiile acestui an este nevoia schimbarii. "Nu vorbim de o nevoie de moment, legata de o schimbare de guvern, ci de o schimbare profunda a politicului. Intre politica si societate nu e voie sa existe o prapastie" a spus seful statului.

El a precizat ca, din aceasta perspectiva, miza majora in 2016 este reconstructia increderii in clasa politica, in institutiile statului, in capacitatea de a da societatii directia dorita.



[Update]

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, in plenul Parlamentului, unde isi prezinta bilantul la un an de la preluarea mandatului, ca ”cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv”, aratand ca aceasta a scos la iveala problemele multor sisteme, iar ”coruptia ucide” este ”concluzia dura”.

”Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv, evenimentul care a indurerat o natiune intreaga si care a scos la iveala problemele multor sisteme, perpetuate de ani de zile, pe care am ajuns sa le toleram. Sunt lcururi pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii. Cea mai dura concluzie este aceea ca pur si simplu coruptia ucide, ca se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli si daca noi, ca societate, inchidem ochii la nerespectarea lor”, a spus presedintele Klaus Iohannis in discursul sustinut in Parlament.



[Update]

Presedintele Klaus Iohannis a spus, in discursul sustinut, la un an de mandat, in plenul reunit al celor doua Camere, ca si-a dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii, aratand ca in doar un an a devenit un lucru firesc sa existe consultari presedinte- partide- societate civila.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

”Am tinut sa fiu in fata dumneavoastra la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilant sec, ci ca un gest de normalitate democratica. Am vorbit atunci despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care le asum in modul de a face politica”, a afirmat Iohannis.

El a spus ca si-a dorit ca 2015 sa fie ”anul recastigarii normalitatii in interior, si in exterior”, aratand ca recastigarea normalitatii se poate face prin transformarea ideii de consultare dintr-una golita de sens in una reala, cu efecte concrete. ”In doar un an a devenit un lucru firesc sa avem consultari, sa ne asezam la masa dezbaterii presedinte, partide politice, societatea civila. Unii s-au intrebat de cce nu reactionez la orice subiect, de ce nu raspund la atacuri cu aceeasi moneda. Sper ca onorand promisiunea de a face politica altfel, am dat raspuns si acestor intrebari”, a mai afirmat seful statului.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...


Presedintele si-a inceput discursul la ora 11.17, desi era programat sa inceapa la ora 11.00.

La discursul sustinut de Klaus Iohannis in plenul reunit al celor doua Camere participa si premierul Dacian Ciolos si membri ai Cabinetului sau, reprezentanti ai Corpului diplomatic, precum si sefii unora dintre institutiile statului. La sedinta sunt prezenti 399 din cei 547 de parlamentari.

Klaus Iohannis implineste un an de mandat in 21 decembrie, perioada in care Parlamentul se va afla deja in vacanta, astfel incat presedintele adreseaza acest mesaj miercuri, chiar inaintea votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016.

Klaus Iohannis face un scurt bilant al primului sau an la Palatul Cotroceni, cu realizarile si restantele mandatului, dar va adresa si un mesaj privind pasii care trebuie urmati de Parlament si catre partide in anul 2016.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Discursul de miercuri este al patrulea pe care presedintele il sustine in fata Parlamentului, de la depunerea juramantului si preluarea mandatului. Prima alocutiune a avut loc in luna februarie, cand presedintele a cerut ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa existe o noua legislatie privind alegerile. A doua oara, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului in luna iunie, prezentand noua Strategie Nationala de Aparare. Al treilea discurs a fost sustinut in fata parlamentarilor in luna septembrie, cand presedintele a vorbit despre criza refugiatilor, votul prin corespondenta, un cod al incompatibilitatilor si reglementari privind alesii locali, scrie MEDIAFAX.

Klaus Iohannis le-a promis senatorilor si deputatilor, in primul sau discurs, ca va veni in fata lor la fiecare inceput de sesiune parlamentara.

Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale in 16 noiembrie 2014, iar in 21 decembrie el a preluat oficial mandatul de la predecesorul sau, Traian Basescu.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.