Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, in plenul reunit al Parlamentului, ca guvernul a decis sa respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, desi impactul majorarii salariilor si al relaxarii fiscale este de 20 miliarde de lei.

"Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus prevederi importante de relaxarea fiscala si cresterea salariala a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016 si, asa cum am spus, Guvernul le-a asumat in cunostinta de cauza. Prevederile mentionate mai sus nu sunt decloc de neglijat si asta e important sa subliniem, acestea totalizand un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, tinan cont de faptul ca veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Ciolos, adaugand ca acestea "nu se pot compensa" cu cresterea economica, care este esitmata la 4% din PIB pentru 2016 si care acopera circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, solutia a fost "dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt", dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Referitor la proiectele cu impact real, Ciolos a spus ca Guvernul nu incepe mai mult decat poate termina, adaugand ca s-a avut in vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un numar limitat de proiecte cu rezultate concrete, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste transparenta, premierul a spus ca are ca obiectiv "publicarea contractelor de achizitii publice si raportarea sistematica a constructiei bugetare pentru a pregati realocari de fonduri neconsumate. "In comparatie cu executia finala estimata a bugetului pe 2015, vor exista alocari mai mari la Sanatate cu 3,1 miliarde lei, 2,3 miliarde la Educatie si 508 milioane lei la Cercetare. (...) Continuam ce a fost inceput si daca lansam proiecte noi sa avem siguranta ca ne putem apropia de finalizarea lor", a aratat Ciolos, mentionand ca Guvernul va aloca la autoritatile publice locale o suma suplimentara pentru reabilitarea scolilor.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Ciolos a incheiat prezentarea bugetului exprimandu-si speranta ca Parlamentul sa adopte propunerea de buget pentru "a putea trece la treaba", la implementarea masurilor pe care le-a prevazut pentru eficientizarea actului guvernamental si pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economica pe termen mediu si lung.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.