Legea care prevede infiintarea unei agentii speciale pentru administrarea bunurilor sechestrate a fost promulgata vineri de presedintele Klaus Iohannis, agentia urmand a fi condusa de un director general care va fi numit prin ordin al ministrului Justitiei.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat legea la 11 noiembrie, aducand modificari textului initial. Astfel, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate a devenit Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, aceasta fiind definita ca institutie publica de interes national cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Justitiei.

Agentia urmeaza sa fie condusa de un director general, judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justitiei.

Spre deosebire de forma initiala a legii, care stipula ca, pentru a fi numit director general al Agentiei, persoana respectiva trebuie "sa nu faca si sa nu fi facut parte, in ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica", deputatii au decis modificarea articolului astfel incat directorului general al Agentiei trebuie doar "sa nu faca parte din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica".

In forma adoptata de plenul Camerei Deputatilor, bunurile imobile intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului pot fi transmise cu titlu gratuit in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala.

De asemenea, acestea pot fi date in folosinta gratuita asociatiilor si fundatiilor, precum si Academiei Romane si academiilor de ramura infiintate in baza unei legi speciale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala, de interes public, sau in raport cu obiectul lor de activitate, dupa caz.

In termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Guvernul va trebui sa aprobe prin HG regulamentul privind reutilizarea sociala a imobilelor intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile, dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare se aloca, pe baza bilantului anual prezentat de Agentie, astfel: 20% pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii; 20% pentru Ministerul Sanatatii; 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne; 15% pentru Ministerul Public; 15% pentru Ministerul Justitiei; 15% pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social si pentru academii de ramura infiintate in baza unei legi speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.