Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca adoptarea Constitutiei in urma cu 24 de ani a facut posibila dezvoltarea unei democratii bazate pe statul de drept, precizand ca incurajeaza institutiile care vegheaza la respectarea spiritului si literei Constitutiei sa fie la inaltimea rolul lor.
"Astazi se implinesc 24 de ani de la referendumul din 8 decembrie 1991, prin care a fost aprobata, cu o majoritate covarsitoare, Constitutia Romaniei. Acest moment a marcat optiunea fara echivoc a statului si poporului roman pentru un regim de guvernare democratic. Schimbarile majore generate de noua Lege fundamentala au facut posibila dezvoltarea unei democratii bazate pe statul de drept si pe respectul fata de lege. In acelasi timp, s-au consolidat valorile democratice ale constitutionalismului modern bazat pe trei piloni: protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale, diminuarea tentatiei autoritarismului institutional si accentuarea transparentei decizionale in activitatea institutiilor statului" spune presedintele, cu ocazia Zilei Constitutiei, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Iohannis mai spune ca, dupa aproape un sfert de secol, societatea este tot mai activa si interesata de eficienta guvernarii si de buna functionare a autoritatilor, amplificarea dimensiunii participative a democratiei fiind benefica pentru reprezentarea corecta a cetatenilor de catre institutiile fundamentale ale statului.

Constitutia reprezinta acel liant care uneste cetatenii in jurul unor valori si aspiratii comune, esentiale pentru functionarea democratiei, mai spune seful statului, precizand ca Legea fundamentala confera un sens comunitatii politice, fixand limitele in care se exercita puterea statului si garantand drepturile si libertatile individului, scrie MEDIAFAX.

"Nu in ultimul rand, Constitutia consemneaza apartenenta Romaniei la spatiul european si transatlantic. Avem astfel consfintita garantia dezvoltarii normale a societatii noastre alaturi de grupul statelor cu democratie consolidata, impotriva oricarei formle de totalitarism, intoleranta, discriminare si populism. Cu prilejul acestei zile, incurajez institutiile care vegheaza la respectarea spiritului si literei Constitutiei sa fie mereu la inaltimea rolului lor fundamental pentru democratie!", se mai arata in mesajul sefului statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.