Un acord cu Fondul Monetar International ar fi specific unei alte economii, nu celei romanesti, care nu se mai afla intr-o situatie dificila, fiind nevoie doar de un plan serios de reforme si punerea cresterii economice pe baze sustenabile, apreciaza ministrul desemnat pentru Finante, Anca Dragu.

"FMI acorda asistenta tehnica si sprijin financiar in special pentru tarile cu situatie economica dificila, ceea ce nu mai este cazul Romaniei. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment, sa fie conform nevoilor noastre", le-a spus luni Dragu Paliu deputatilor si senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finante in cadrul audierilor pentru portofoliul Finantelor.

Ea a adaugat ca Romania are nevoie de un plan serios de reforme, de respectarea obiectivelor si de punerea cresterii economice pe baze sustenabile. "Cred ca un acord cu FMI ar fi specific unei alte economii, nu economiei romanesti", a intarit Dragu Paliu.

Intrebata de deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor, daca Romania are capacitatea de a respecta planul de reforme structurale in lipsa unui acord cu FMI, ministrul desemnat a raspuns afirmativ.

"Romania a demonstrat ca poate implementa reforme structurale. Exista, bineinteles, si momente cand se manifesta o oboseala - asa spunem noi la Comisia Europeana - in implementarea reformelor si am observat ca s-a intamplat in mai multe state. Dar Romania a demonstrat ca poate si sunt convinsa ca va putea in continuare"
, a precizat Dragu Paliu.

In ceea ce priveste dimensiunea optima a deficitului bugetar, ea considera ca Romania trebuie sa se imprumute astfel incat costul sa fie acoperit de beneficiile investitiei, dar totodata trebuie tinut cont de responsabilitatea pe care autoritatile o au si fata de generatiile viitoare, scrie MEDIAFAX.

"Trebuie sa tinem cont de responsabilitatea pe care o avem si de transferul de responsabilitate catre generatiile viitoare. Este normal ca ei sa nu mai poata face niciun fel de imprumut, sa plateasca doar datoriile noastre? Suntem responsabili pentru un comportament fiscal care sa permita o crestere si o dezvoltare curenta a tarii, dar sa ofere perspective si generatiilor viitoare", a conchis Dragu Paliu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.