Nepotul fostului presedinte Traian Basescu, Dragos Basescu, a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului acestuia.

[Update]

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, Dragos Basescu si Ciprian Nistor au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT.

In 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri.

Procurorii mai spun ca in 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, in 13 martie Sandu Staicu a stabilit o intalnire cu Dragos Basescu in jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna. Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Ultreior, Dragos Basescu ar fi cerut un milion de euro, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului omului de afaceri.

Anchetatorii mai spun ca aspectele sustinute de Sandu Staicu au fost confirmate integral de Ciprian Nistor, acesta confirmand atat discutiile purtate cu Dragos Basescu, cat si propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscand persoane din domeniul justitiei.

Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat in dosarul de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, in care Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, si alti trei oameni de afaceri, intre care Alexandru Horpos, au fost arestati la domiciliu, in decembrie 2014.

La randul sau, omul de afaceri Ciprian Nistor a fost trimis in judecata, in iulie, de DNA pentru ca a primit 30.000 euro de la o persoana pentru a obtine informatii dintr-o cauza a DIICOT, fiind acuzat intr-un dosar disjuns din cel in care a fost deferit justitiei Sergiu Lucinschi, fiului fostului presedinte al Moldovei. Nistor a fot trimis in judecata pentru complicitate la luare de mita.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Potrivit rechizitoriului, pe 19 februarie 2015, Ciprian Nistor a primit de la o persoana, denuntator in cauza, 30.000 de euro pentru a obtine date si informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care il privea pe denuntator.

"In realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, in zilele de 12 februarie 2015 si 30 martie 2015, inculpatul Nistor Ciprian i-a inmanat inculpatului Comaneanu Constantin, ofiter de politie judiciara, delegat sa lucreze in cadrul D.I.I.C.O.T., suma totala de 10.000 de euro (de fiecare data cate 5.000 de euro), suma ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denuntatoare, in sensul oferirii, prin incalcarea atributiilor de serviciu, de date si informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentarea D.I.I.C.O.T. care il privea pe acesta din urma si in care ofiterul de politie fusese delegat pentru a efectua acte de urmarire penala, fiind depistati in flagrant la data de 30 martie 2015", se precizeaza in rechizitoriu.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Conform anchetatorilor, inainte de flagrant, pe 10 martie, Ciprian Nistor a incheiat cu denuntatorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT. Apoi, omul de afaceri i-a dat denuntatorului o factura in valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, in fapt, o alta transa a sumei solicitate ca pret al obtinerii de informatii din acelasi dosar penal.

Dosarul omului de afaceri Ciprian Nistor a fost disjuns de DNA, pe 26 iunie, din cauza in care au fost trimisi in judecata Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova si Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu.

De asemenea, Nistor a fost arestat preventiv, in luna aprilie, in dosarul in care presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Dorina Gont, este suspectata de evaziune fiscala cu prejudiciu de trei milioane de euro. Conform anchetatorilor, Ciprian Nistor ar fi controlat firme offshore in conturile carora ar fi fost virati bani din evaziune fiscala.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...



Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte Traian Basescu, aflat sub control judiciar pe cautiune, pentru trafic de influenta.

In acelasi dosar a fost acuzat de complicitate la trafic de influenta omul de afaceri Ciprian Nistor, aflat in executarea unei pedepse privative de libertate in alta cauza, scrie MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragos Basescu, impreuna cu Nistor Ciprian, i-a cerut unui om de afaceri (denuntator in cauza) 500.000 de euro pentru o solutie de respingere a arestarii intr-o contestatie formulata de catre DIICOT in dosarul ce il privea pe acesta din urma. El a mai cerut 500.000 de euro pentru o solutie favorabila in cauza respectiva, cat si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denuntatorului.

"In sprijinul acestor pretentii, inculpatul Basescu Dragos a lasat sa se creada ca are influenta pe langa organele judiciare respective si chiar a promis ca va interveni in sensul celor aratate mai sus. Deoarece denuntatorul le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen, inculpatul Dragos Basescu i-a propus acestuia ca solutie incheierea unui contract fictiv de consultanta prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 euro, esalonat, pe o perioada de pana la 2 ani, in functie de evolutia dosarului", se arata in rechizitoriu.

Contractul trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni, precizeaza sursa citata. Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.