Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, sambata, la intalnirea reprezentantilor romanilor din Harghita, Covasna si Mures, ca o minoritate trebuie sa respecte Constitutia si legile tarii in care traieste, iar disputele referitoare la autonomia teritoriala ”nu isi au locul”.

”Cred ca ar trebui sa inteleaga si organizatiile care ii reprezinta pe etnicii maghiari, care sunt oameni modesti si oameni la fel de echilibrati ca si noi, ca o disputa continua, a pune continuu paie pe foc nu este benefic si ca intr-un stat democratic o minoritate trebuie sa respecte Constitutia si legile tarii in care traieste, iar disputele care se refera la autonomia teritoriala nu-si au locul. Constitutia Romaniei este una foarte clara si chiar in primul ei articol consfinteste suveranitatea statului”, a declarat ministrul Apararii Nationale.

Mircea Dusa a mentionat ca atunci cand reprezentantii minoritatilor dobandesc anumite demnitati publice, fie ca este voba despre parlamentari sau de alte functii de rang inalt in stat, si jura pe Constitutie ca vor respecta legea fundamentala si celelalte legi ale tari, ”atunci sa o si faca”.

”Nu in momentul solemn, cand dobandesti mandatul, sa spui una si apoi toata actiunea ulterioara sa fie in contradictie cu ceea ce ai jurat sa respecti. Sa nu mai invrajbeasca cetatenii pe care ii reprezinta impotriva cetatenilor majoritari”
, a mai spus ministrul Apararii.

Potrivit acestuia, la un deceniu de la infiintare, Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures a devenit o organizatie reprezentativa si un factor de echilibru in zona, aplanand tensiunile create de politicieni si care ar fi putut afecta negativ convietuirea dintre romani si maghiari, scrie MEDIAFAX.

”A intreprins analize, a documentat viata romanilor din cele trei judete, dar mai ales felul in care se raporteaza romanii la institutiile si autoritatile judetene, a realizat materiale care au fost puse la dispozitia decidentilor la nivel national, in anumite probleme privind gestionarea activitatii economice, administrative din aceste judete. Foarte multe din propunerile forumului s-au regasit si in legile care au fost adoptate in aceasta perioada si eu pot sa apreciez ca forumul, chiar daca a tras de multe ori semnale de alarma, a fost un factor de echilibru in acest judete si de multe ori, cand apareau discutii care nu sunt normale intr-un stat democratic, a fost cel care a gasit mijloacele si actiunile de echilibru pentru ca tensiunile pe care le creasera politicienii in aceste zone sa nu aiba efecte in convietuirea dintre romani si maghiari”, a spus ministrul Apararii.

Citeste si:
Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru...
Intedicție de a mai vizita...

Reprezentantii romanilor din judetele Harghita, Covasna si Mures s-au intalnit, sambata, la Izvoru Muresului, pentru a discuta problemele prioritare ale comunitatilor romanesti si au solicitat masuri pentru protejarea si afirmarea identitatii lor. La eveniment a participat si ministrul Mircea Dusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.