Presedintele Klaus Iohannis a sustinut duminica, la New York, primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU, unde a vorbit despre "dezastrul uman" provocat de criza migratiei si a atras atentia ca, fara solutii adecvate, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior.

"Sute de mii de oameni au fugit din calea razboiului, in cautarea unei vieti mai bune, intrand in Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce in ce mai mare de migranti din Orientul Mijlociu si Africa a determinat tarile europene sa depuna eforturi masive pentru a face fata unui dezastru umanitar de proportii masive", a spus Iohannis, in discursul sau in fata Adunarii Generale a ONU.

Presedintele a sustinut ca acest val migrationist reprezinta atat o criza umanitara, cat si una a protejarii granitelor, a integrarii si chiar una financiara, acestea fiind directiile in care trebuie cautate solutii, scrie MEDIAFAX. "Daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior. Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja", a spus Iohannis.

In conditiile in care tema reuniunii ONU este adoptarea noii Strategii de Dezvoltare Durabila pe urmatorii ani, presedintele Iohannis a vorbit si despre necesitatea eradicarii saraciei. "Este datoria noastra comuna sa indentificam solutiile adecvate pentru aceasta, intr-o epoca in care stiinta si tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potential remarcabil de sustinere a cresterii economice. Trebuie sa fim constienti ca masurile care vizeaza eradicarea saraciei nu reprezinta doar un angajament moral, ci si mijloace de promovare a pacii si a securitatii internationale", a spus seful statului.

"Efortul pe care il vom face in urmatorii 15 ani va demonstra ca noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm sa implinim ambitioasa si nobila aspiratie de a elibera oamenii de flagelul saraciei", a adaugat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Presedintele a spus, in fata Adunarii Generale a ONU, ca trebuie abordate "radacinile conflictului", care includ saracia, lipsa de speranta, disperarea si excluziunea sociala. "Saracia ar putea duce la disperare si frustrare, ceea ce s-ar putea transforma in samanta extremismului si a violentei. In acelasi timp, pacea si securitatea - fie ca se situeaza la nivel international, fie ca reprezinta o chestiune nationala - constituie premise majore pentru dezvoltarea durabila", a continuat Iohannis.

In acest sens, presedintele a anuntat ca Romania isi va revizui Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare din agenda ONU, in special problemele ce tin de excluziunea sociala. Astfel, Strategia se va axa pe sustinerea incluziunii persoanelor cu dizabilitati, a tinerilor si a femeilor. "Eradicarea saraciei reclama oportunitati decente de angajare, iar prevenirea si evitarea excluziunii sociale necesita politici de coeziune sociala", a spus Iohannis.

"Fiecare tara are responsabilitatea principala in privinta propriei dezvoltari. Sustinem pe deplin ideea ca noua Agenda trebuie sa fie implementata de catre institutiile locale, raspunzand direct nevoilor cetatenilor", a subliniat presedintele.

Citeste si:
Curățarea eficientă a filtrelor de particule cu soluția...
Curățarea eficientă a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.