Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca urmareste subiectul votului prin corespondenta cu foarte multa atentie si si-a reiterat speranta ca aceasta lege va trece de Parlament pana la finalul anului, avand in vedere ca diaspora trebuie sa fie puternica si reprezentata.

Klaus Iohannis a deschis lucrarile conferintei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti", organizata de Liga Studentilor Romani din Strainatate si Fundatia C.A.E.S.A.R. Presedintele le-a transmis participantilor ca Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru romanii care aleg sa ramana in strainatate si care trebuie reprezentanti si mentinuti in contact cu tara, pentru a-si pastra identitatea.

"In acest context, asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot al romanilor din diaspora este esential. Inca de la inceputul anului, dupa consultarile pe care le-am avut aici, la Cotroceni, partidele politice s-au angajat sa introduca votul prin corespondenta. Sper ca pana la finalul acestei sesiuni parlamentare sa-si onoreze promisiunea si va asigur ca urmaresc subiectul cu foarte multa atentie", a spus presedintele.

Iohannis a spus ca acest proiect este important si pentru cresterea fortei romanilor in strainatate, astfel incat diaspora sa devina un interlocutor puternic si respectat al institutiilor statului roman si al clasei politice.

"Intarirea mecanismelor democratice, incurajarea participarii si competitiei politice vor constitui argumente in plus pentru intoarcerea acasa"
, a spus presedintele.

Legea votului prin corespondenta ar trebui sa fie gata pana in noiembrie, pentru a putea fi aplicata la alegerile legislative din 2016, in conditiile in care CC si Comisia de la Venetia au stabilit ca legislatia nu poate fi amendata cu mai putin de un an inaintea scrutinului.

Comisia de Cod electoral a fost convocata, marti, pentru a discuta proiectul legii votului prin corespondenta, a anuntat, miercuri, presedintele comisiei Mihai Voicu, aratand ca spera ca, in doua saptamani, acest proiect sa intre in dezbaterea Senatului. Camera Deputatilor este for decizional, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Proiectul votului prin corespondenta a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, dupa alegerile prezidentiale existand consultari la Palatul Cotroceni si un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislatia electorala, dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind inregistrate patru initiative pe aceasta tema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.