Primarul comunei Todiresti din Vaslui, Petrica Simiuc, a fost gasit in incompatibilitate de Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a constatat ca acesta are si calitatea de comerciant si ca a administrat o firma.

Potrivit ANI, edilul vasluian se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 18 iunie 2012, intrucat exercita si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Simiuc Petrica Persoana Fizica Autorizata.

De asemenea, acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada 18 iunie 2012 - 20 iunie 2014, intrucat a exercitat, simultan cu functia de primar, si functia de administrator al SC Masimpet SRL.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora functia de primar este incompatibila cu afunctia de administrator la societatile comerciale, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia functia de primar este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica, si dispozitiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia "alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate, in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie".

Simiuc a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare si elementele identificate si a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare, scrie MEDIAFAX.

Potrivit prevederilor legale, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.