Adrian Severin a fost la DNA, vineri, in dosarul in care sunt urmariti doi dintre asistentii sai din perioada in care a fost europarlamentar, el declarand ca au fost extinse cercetarile in cazul sau pentru complicitate la spalare de bani si i-au pus sechestru pe conturi, inclusiv pe cel de salariu.

Adrian Severin a spus, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu a dat o declaratie in dosarul in care s-a extins cercetarea in cazul sau, ci doar a fost anuntat care este fapta de care este acuzat, legat de un studiu privind relatiile dintre NATO si Uniunea Europeana, executat de experti romani.

"S-a extins in sensul ca de data asta nu sunt autor, slava Domnului, sunt complice la faptul ca cei care au primit bani pe studii (pentru studiu, n.r.) au facut alte contracte, cu altii, nu cu mine, si ca prin aceste alte contracte s-ar fi dorit sa se spele bani proveniti de la mine (...) Acuzatiile sunt de complicitate la spalare de bani, de complicitate cu aceste firme", a declarat Adrian Severin.

Fostul europarlamentar a precizat ca ar fi vorba de aproximativ 500.000 de lei, dar a aratat ca acesti bani nu au ajuns la el.

"Eu nu inteleg, ca sa spele niste bani, banii trebuie sa fie murdari (...) 500.000 de lei, ceva de genul acesta (...) Din acesti bani, nu a ajuns nimic la mine. Asistentii mei sunt considerati autorii acestei chestiuni. Si am intrebat: eu de ce sunt complice. Pai, zice, «banii acestia sunt cei care au fost luati de la dumneavoastra». Nu de la mine, au fost luati de la Parlamentul European, pe acte legale", a adaugat Severin.

Acesta a mai spus ca nu a dat nicio declaratie vineri si ca le-a cerut procurorilor sa ii arate de unde este suma vehiculata in ancheta.

"Ni s-a spus ca ni se va prezenta, ca sa vedem si noi de unde este suma asta, pentru ca eu nu inteleg de unde vine suma, nu am stat eu sa fac contabilitate, nu eu am platit banii, nu eu am (...) I-am explicat, cum se spune, ca europarlamentarul Adrian Severin nu este o persoana, este un birou, o mica institutie. Ca in orice institutie, nu eu incheiam contractele, incheiau asistentii mei, de aia, intr-adevar, cel care a semnat contractul nici nu m-a vazut pe mine personal", a mai spus Adrian Severin, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Inalta Curte a respins contestatia in anulare depusa de Adrian...
Inalta Curte a respins...

Fostul europarlamentar a precizat ca aceasta cauza este o continuare a dosarului in care este judecat.

"Nu ne-am vazut demult, a fost o placere sa ii vad pe domnii procurori, mai stam de vorba si sa muncim mai departe. Comunicatul pe care l-au dat ieri dumnealor, legat de cei doi sau trei, spunea ca este continuarea comunicatului din 2012. Noi suntem in 2015 (...) Deci, s-a pornit cu un dosar, care dupa parerea mea nu rezista deloc si deja lucrurile sunt lamurite, cred eu ca nu rezista. Dupa aceea, s-a facut o extindere a acestuia, legata de felul in care eu as fi cheltuit bugetul meu. Eram 700 si ceva de europarlamentari, toti aveau un buget de circa 15.000 de euro pe luna, pe care nu ii vedeau, nu ii atingeau, dar din care puteau sa isi ia asistenta tehnica, asistenta constand in salariati sau in studii", a precizat Adrian Severin.

Citeste si:
Recursul în casație formulat de Piedone în dosarul Colectiv a fost...
Curtea Supremă a admis...

El a adaugat ca procurorii nu au luat in cazul sau masura controlului judiciar, dar i-au pus poprire pe conturi, inclusiv pe cel de salariu, precizand ca va contesta decizia.

"Pe conturi da, pentru ca aici legea obliga, aici nu am ce sa discut despre decizia ... Culmea e ca mi-au pus si pe conturile de salariu (...). Voi contesta, pentru ca eu nu am sute de milioane in avere, toate veniturile mele sunt din activitati profesionale si in special salarii, la ora actuala venitul meu insumat este de aproximativ o mie si ceva salarii, salariul meu de profesor. Deci, daca imi blocheaza aceste conturi, nu am cu ce sa mai platesc intretinere, chirie si altele", a mai spus Adrian Severin.

In acelasi dosar, procurorii DNA au extins, joi, urmarirea penala fata de Anne Juganaru si Florin Abraham, asistenti ai lui Adrian Severin cand acesta era europarlamentar, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani, in forma continuata.

Citeste si:
Ministrul Dezvoltarii, la DNA: "Este o minciuna faptul ca am fost invi
Ministrul Dezvoltarii, la...

Potrivit procurorilor, in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, un numar de 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

In aceeasi perioada, suspectii Anne-Rose-Marie Juganaru, Florin - Leontin Abraham si o alta persoana au actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Citeste si:
Laura Codruta Kovesi a primit titlul de "Femeie la putere"
Kovesi a primit titlul de...

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Juganaru, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat si administrator SC Head Hunting Professional SRL, si Mihail Raducu Juganaru, asociat si administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, in scopul obtinerii de fonduri europene.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale PE, in sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) aratau, in actul de sesizare a instantei, ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 de euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, in schimbul banilor, Severin a acceptat sa voteze impotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, acestea fiind in realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

Dosarul este judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.