Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la plecarea in Croatia, unde se va intalni cu omologul sau, Kolinda Grabar-Kitarović, cu premierul si cu presedintele Parlamentului, ca va transmite ”dorinta pentru o cooperare regionala mai stransa, care sa contribuie la asigurarea securitatii in Balcani”.
Presedintele Klaus Iohannis a plecat, luni, intr-o vizita oficiala de doua zile in Croatia, el spunand ca merge in aceasta tara la invitatia omologului sau, Kolinda Grabar-Kitarović. Iohannis a precizat ca va avea convorbiri oficiale cu seful statului, cu prim-ministrul Zoran Milanović si cu presedintele Parlamentului, Josip Leko, relateaza MEDIAFAX.

El a afirmat ca este prima sa vizita in calitate de presedinte al Romaniei in regiunea Balcanilor si este prima vizita a unui sef de stat din Romania in Croatia, dupa ce aceasta tara a devenit membra a Uniunii Europene. ”Exista de ambele parti dorinta de a da, de la cel mai inalt nivel, un nou impuls dialogului si relatiilor bilaterale. In egala masura, suntem interesati de o cooperare stransa, care vizeaza consolidarea perspectivei europene a statelor din regiunea Balcanilor. Relatiile bilaterale dintre Romania si Croatia s-au dezvoltat constant in ultimii ani, in special dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana. Romania si Croatia au multe obiective comune pe care le pot realiza mai bine impreuna: cooperarea in cadrul Uniunii Europene, unde avem interese si pozitii similare sau apropiate, intensificarea legaturilor economice, cooperarea in cadrul regiunii Dunarii, valorificarea oportunitatilor oferite in acest sens de Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Discutiile la Zagreb se vor axa pe aceste teme, dar vom avea si un schimb de opinii privind evolutiile din vecinatatea Uniunii Europene si alte teme internationale de actualitate. Voi transmite interlocutorilor din Croatia dorinta noastra pentru o cooperare regionala mai stransa, care sa contribuie la asigurarea securitatii si prosperitatii in regiunea Balcanilor si a vecinatatii estice a Uniunii Europene. Doua-trei intrebari, daca aveti”, a declarat Iohannis, la plecarea in Croatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.