Politica 10 Mai 2015 13:57
Guvernul a prezentat sinteza unor rapoarte de control redactate in ianuarie, in baza carora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier, dupa o serie de verificari la directiile silvice din Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava.

Documentul este prezentat in contextul actiunilor de protest in mai multe localitati pe tema defrisarilor si dupa ce presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012 si arata, printre altele, ca membrii Consiliului de Administratie al Romsilva au adoptat, cu depasirea competentelor legale, un regulament privind vanzarea masei lemnoase recoltata anual din fondul forestier national, regulament care stabilea ca documentatia de preselcetie depusa de firme nu mai trebuia sa contina si certificatul de bonitate financiara si acte privind lipsa datoriilor bugetare. In acest fel, la licitatie au putut participa firme care nu au facut dovada existentei fondurilor necesare in defavoarea altor societati.

Documentul releva nereguli punctuale, precum preselectia in Mehedinti a unor firme de catre comisii cu un numar mai mic de membri decat cel legal, admiterea la licitatie a unor firme cu documente incomplete in Maramures si Bistrita-Nasaud, fara garantie de contractare in Suceava si Mehedinti sau fara atestat de exploatare in Mehedinti si Bistrita. La licitatie au fost admise si firme cu datorii bugetare ori fata de Romsilva, fiind descoperite si procese-verbale intocmite incorect si lipsa penalitatilor aplicate pentru exploatarea masei lemnoase in afara termenelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.