Premierul Victor Ponta i-a salutat, vineri, pe participantii la cel de-al 12-lea Congres al UDMR, care se desfasoara la Cluj-Napoca, si in limba maghiara, spunand ca Gyorgy Frunda, consilierul sau, ii aminteste de fiecare data sa spuna ceea ce stie in limba maghiara.

"Buna ziua, Jó napot kívánok, e in regula? Consilierul meu György Frunda imi aminteste de fiecare data sa spun ceea ce stiu in limba maghiara. Vreau sa va felicit pentru 25 de ani de activitate si sa va urez succes in proiectele viitoare", a spus premierul participantilor la Congres.

Ponta a declarat ca a participat in 2011 la Congresul UDMR care s-a desfasurat la Oradea si a rugat Uniunea sa iasa de la guvernare, dar sfatul sau nu a fost urmat. "In 2013, la Miercurea Ciuc, v-am rugat sa veniti la guvernare, l-ati urmat putin, dar ati plecat. Acum nu va mai rog nimic pentru ca stiu ca veti face ceea ce dumneavoastra stiti ca este bine", a adaugat Ponta.

Potrivit acestuia, UDMR este singurul reprezentant legitim al comunitatii maghiare din Romania, acesta nefiind "un certificat dat de un om politic din Romania", ci unul obtinut la alegeri. "Toate lucrurile obtinute pentru comunitatea maghiara in cei 25 de ani au fost obtinute prin dialog. Confruntarea, extremismul fac rau politicii din UDMR sau PSD sau PNL si aduc avantaje doar extremistilor. Dialogul esta calea prin care solicitarile legitime ale comunitatii maghiare pot fi implinite. Ati fost un partener care s-a tinut de cuvant cand ati luat o decizie”, a afirmat premierul, facand apel la Uniunea sa isi pastreze si in urmatorii 25 de ani cel mai important atu pe care il are - capacitatea de dialog, scrie mediafax.

In opinia premierului, in Romania anilor care urmeaza este esentiala pastrarea acestui bun castigat, dialogul. "Lucrurile s-au schimbat, dupa alegerea presedintelui Klaus Iohannis e foarte greu sa spui ca in Romania minoritatile sunt discriminate. Dupa ceea ce se intampla la nivel regional, cred ca Guvernul are o atitudine corecta fata de regiune, si in special fata de relatia cu Federatia Rusa. Dupa 1 iunie, cetatenii din Ungaria vor veni in Romania sa cumpere alimente, deci lucrurile se schimba, si cred ca, prin dialog, putem obtine mult mai mult decat prin confruntare”, a subliniat presedintele PSD.

La cel de-al 12-lea Copngres al UDMR sunt prezenti peste 770 de delegati si aproximativ 150 de invitati, intre care lideri politici din Ungaria si Romania: presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PLR, presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, vicepremierul Uugariei Semjén Zsolt, precum si alti politicieni de marca din Romania si strainatate. Congresul se desfasoara in perioada 17 - 18 aprilie la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca. Singurul candidat pentru functia de presedinte al Uniunii este actualul lider al uniunii, Kelemen Hunor.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.