Romania sprijina implementarea unei Uniunii Energetice in Europa, in contextul in care evolutiile negative din ultimii ani, inclusiv cele din Ucraina, au demonstrat ca accesul la energie este nu doar o chestiune economica ci si una de securitate, a declarat, vineri, ministrul Bogdan Aurescu.

"In ultimii ani am fost martorii unor evolutii negative semnificative precum criza financiara, instabilitatea economica, intreruperi in furnizarea de energie derivate din tulburari politice si conflicte armate nu numai in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si in vecinatatea noastra, in Ucraina. Evenimentele recente din vecinatatea noastra estica au demonstrat o data in plus ca accesul la energie este nu doar o chestiune economica ci si una de securitate", a declarat, vineri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la conferinta "Abordari regionale ale conceptului securitatii energetice", organizata de Centrul pentru Cooperare in domeniul Securitatii (RACVIAC) si de MAE.

Seful diplomatiei a punctat faptul ca trebuie luate in considerare oportunitatile oferite de utilizarea tehnologiile inovative si de noile descoperiri din domeniul energiei neconventionale. "Revolutiile energetice sunt posibile si am vazut importatori traditionali transformati in exportatori", a spus Aurescu.

Totodata, ministrul a afirmat ca noile documente programatice adoptate de CE in domeniu "promoveaza proiecte ambitioase pentru statele membre si pentru partenerii lor".

"Romania sprijina implementarea unei Uniunii Energetice in Europa, un concept ce promoveaza solidaritatea intre statele membre, dar si competitivitatea si predictibilitatea pietelor. O Uniune Energetica eficienta va permite, de asemenea, o cooperare consolidata si coordonarea in dezvoltarea unor planuri de actiuni comune care sa vizeze toate vulnerabilitatile legate de securitate energetica dar si oportunitati", a mai spus Aurescu, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca regiunea noastra "trebuie sa se adapteze la aceste schimbari rapide prin gasirea unor abordari comune si o platforma de dialog".

"In pofida anumitor pasi concreti in directia unei piete energetice sigure, dependenta in crestere inca genereaza impedimente in peisajul energiei regionale", a afirmat Aurescu, adaugand ca trebuie sa fie continuata "promovarea unei interconectari a sistemelor energetice regionale".

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In acest context, ministrul a reiterat sprijinul Romaniei, ca stat NATO pentru continuarea procesului de integrare euro-atlantica a statelor din regiune. "Romania, ca stat membru UE si NATO, va promova constant procesele regionale vizand consolidarea democratiei si va sustine eforturile de stabilizare a securitatii in Europa de Sud-Est, inclusiv in cadrul formatelor de dialog cum este cel propus de RACVIAC", a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a mai mentionat ca, pe langa instrumentele Uniunii Europene de integrare si consolidare a pietei energetice, modelul NATO de abordare a problematicii securitatii energetice poate contribui semnificativ la valorificarea potentialului de dialog regional in domeniul securitatii energetice.

RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) a fost infiintat in octombrie 2000, ca initiativa a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pentru oferirea de asistenta in domeniul controlului armamentelor, promovarea masurilor de crestere a increderii si a securitatii in Europa de Sud-Est.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Printre invitati la conferinta de la Bucuresti se afla reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe din Romania, ai statelor membre RACVIAC, ai Comisiei Europene, ai NATO, ai Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie (ACER), specialisti ai altor institutii din Romania cu atributii in acest domeniu, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.